3.里耶秦简发现于湖南省湘西土家族苗族自治州龙山县里耶镇里耶古城1号井,共36000多枚。主要内容是秦洞庭郡迁陵县的档案,包括祠先农简、地名里程简、户籍简等。据以下材料可知()右图释文为:“东成户人士五夫,妻大女子沙,子小女子泽若,子小女子伤。”东成,为里名。户人,指户主。士五,是身份称谓,指无爵或免爵者。女子,即女性。大、小,为课役身份的标志,登记于户籍,作为征发赋役的依据。夫、沙、泽若、伤,均为人名。睡虎地秦塞出土的竹简A.隶书已经广泛流行B.秦朝法律制度严苛C.赋税繁多人民负担沉重D.文书档案细致严宓始皇长城4.如图所示,汉武帝在公元前119年,迁徙数十万贫民到新秦中地区垦荒,不但恢复了秦始皇时期的农业开垦规模,还把农牧区分界推进到有史以来最北线。这一政策有利于()A.强化中央对边疆的控制B.抑制土地兼并C.扩大西汉王朝统治区域D.“推恩令”的推行5.王鸣盛《十七史商榷》中说:“赵宋官制虽承前代,如宰相大抵类似于唐,而宋则又以枢密使、参知政事为副宰相。若外官,则宋与唐大有别。藩镇(节度使)之权既夺,大约统率所部者有安抚使、转运使诸官职。”由此可见北宋()A.借助中央集权加强君主专制B.主要是为应对少数民族政权威胁而改革C.在政治制度上有新建树D.在因循承袭的基础上迫于时代形势变动6.明清时期,食桌上肉品种类丰富,还有一些稀有食材,如鱼翅与燕窝,同时食物的数量也增多了。下层妇女开始模仿上层贵妇的服饰和装扮。史载:江南市镇出现了“服饰器用竞相僭越,士庶无别”“自明末迄今,市井之妇,居常无不服罗绮。娼优贱婢以为常服,莫之怪也”,至今日而三家村妇女,无不高跟笋履”的现象。这反映了()A.江南妇女经济地位的提高B.江南民众普遍富足C.南方经济文化影响力上升D.消费主体多元促进大众消费7.明清时期,中国农耕文明发展到一个新的高峰,并分离出一些迥异于传统经济模式的变异,这些变异带有向工业文明演进的趋向。这里的“变异”主要是指()
B)请听下面4段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完d后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍g请听第1段材料,回答第6、7小题。eM:Hi,Lisa.Where are you going thiswinter vacation?】W:Oh,I'm going to Chengdu to visitmy grandma.M:Your grandma?Doesn't she live inNanchang?W:Hmm...She used to.M:How often do you visit her?W:I used to visit her once a month,butnow once a year.Where are yougoing,Jackson?M:I will visit some places of interestin Changsha to relax.请听第2段材料,回答第8、9小题。W:Mr Smith,do you enjoy living inthe village?M:Yes,I do.I have lived here since Iwas born.Now I am 50 years old.W:I see.What was your life like inthe past?M:It was hard.I had to get up early tohelp my parents with houseworkwhen I was young.W:Sounds bad.But life has changed alot since then.M:Yeah.Now there are many newbuildings.The river is cleaner andthe air is fresher.We live a morecomfortable life.W:That's true.
详解第二部分阅读理解A篇本文是一篇应用文。文章主要介绍了爱丁堡的四种节日,旨在让学生了解不同文化背景下的民族节日,培养学生的跨文化交际意识。2l.A细节理解题。根据The Edinburgh Festival Fringe部分中的This is the largest arts festival in theworld''可知,这是世界上最大的艺术节。因此,The Edinburgh Festival Fringe是世界上最大的艺术节。22.C细节理解题。根据The Edinburgh Jazz and Blues Festival部分中的One of the highlights of thismusical event is the street carnival,.which is free to all."可知,在Edinburgh Jazz and Blues节日期间,所有游客可以免费参加街头嘉年华。23.B推理判断题。根据第一段可知,爱丁堡是世界节日之都,并且每年会吸引成千上万的游客。再结合Here are some of the events'可推断,本文主要是在介绍爱丁堡的四大节日。因此,文章很可能是摘自旅游指南。B篇本文是一篇记叙文。作者向我们讲述了自己对父亲的很多记忆都与花园有关,回忆了与父亲之间的点点滴滴。24.B细节理解题。根据第一段中的“.following Dad bare-.foot around in the garden with both handsblackened from digging in the soil.The garden is a wonderland full of possibilities..'可知,当作者还是个孩子的时候,他喜欢他父亲的花园,认为这是一个奇妙的地方,充满无限的可能。25.C细节理解题。根据第二段中的'I stayed with Dad twenty-four hours a day and I found myself inall kinds of uncomfortable situations with Dad until I promised to take care of the garden.",者的父亲在他最后的日子里最关心的是他的花园。26.A细节理解题。根据第三段中的Though I had heard the words of the doctor,,what really made mebelieve that Dad was dying was the state of his garden''可知,他父亲没有好好照料花园,这使作者接受了他的父亲很快就会去世这·事实。27.C细节理解题。根据最后一段中That morning when I moved to the garden,something caught thecorner of my eyes and I had to smile.It was my eight-year-old son Nathan,standing barefoot in thesoil,happily playing in the soil.'可知,有一天,作者搬到自己的花园时面带微笑是因为他的儿子对花园很感兴趣。C篇本文是一篇说明文。文章阐述了高一时期对任何新生来说都是一个很大的转变,然后介绍了初中和高中的不同并对新的高中生活提出建议。文章旨在引导高一新生积极适应新环境,并且掌握正确有效的学方法。28.B细节理解题。根据第三段第一句"One of the ways in which high school is different from middleschool or junior high the most is the higher expectations..”可知,高中与初中最大的不同就是被给予的期望更高。29.D细节理解题。根据文章第四段第二句中的"to make sure that you have organizedschedules'"可知,高一新生需要有序地安排日程表,可排除A项:第五段第三句中的“Keepinghealthy relationships with your friends and teachers“说明要和朋友、老师保持健康的关系,排除B项:由第六段第三句“Take advantage of email or class messaging systems.”可知,学生可以利用电子邮件或课堂信息系统,排除C项。最后一段最后一句"provide a great chance to reinvent yourself"可知,我们有机会重塑自己,与建议无关,所以选D。30.C推理判断题。根据最后一段“It's important for you to keep in mind as you start high school..andStarting high school is a big transition."可知,本文是写给刚刚开始上高中的高一学生的。31.D主旨大意题。通读全文可知,文章第一段提出:高中一年级对任何学生来说都是一个巨大2
金太阳AB创新卷·英语教学滚动卷(十三)札记复分颜1滚动内容+英语7 Units3~5(60分钟100分)高考对接点单元疑难点考查被动语态、定语从句、非谓语动词滚动知识点被动语态、定语从句及相关同步词汇考题回顾动词-g形式、不定式及相关滚动词汇2018年全国Ⅱ卷阅读七选五题序111213141516答案C1718B19B20C212324G25题序26E27F28B293031DD3233答案C3435A36B37389DABD第一部分单句填空(共10小题;每小题2分,满分20分)B阅读下面句子,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。1.My mother was very滚动内容:英语6Unit3~英语7Unit2(annoy),but she got over it soon.2.His visit is intended to(strength)ties between the two countries.3.Do you think it necessary to have another meeting(improve)the project?4.The Prime Minister has appointed a civilian_defense minister.5.There were about 200 children(study)in the art school.同步内容:英语7 Units3~56.He was desperatelyneed of help but nobody seemed to want to give a hand.7.The question(discuss)now was presented by the headmaster.8.The old town attracts more than 400,000 visitors(annual).9.This is the most beautiful placeI have ever visited.10.I hope this won't upset your(arrange).【答案】1.annoyed2.strengthen3.to improve4.as5,studying6.in7.being discussed&.anually9.that 10.arrangement(s)第二部分阅读理解(共两节,满分45分)第-节(共4小题;每小题5分,满分20分)阅读下面短文,从每题所给的A,B.C和D四个选项中,选出最佳选项。Last week,ateyerd whale was found dead ona beach ind.Further researh revealed there were220ounds of plastic andtherrash inhis digestive system.The tragedy grabbed headlines-large whaesdisvrd dedbeaches around theorld with stmachs full of garbage.It'se if these sightingsare becoming more commifwe'e simplymoretted to them now that the public sre of the plastic crisis but plasiiseingsharplyIn1we producedmllion o oft215,weproduced 8millionProductioisWeknow that animalsare eating it But finding the why behind he what is really toughWeow shockingyexpected to double by 2050.out htsactuly happening in heMatthewHopkinsMrinetnford Uiverity a ghxploreCvthtplitthere and they don kowany better(to ome mlike anchvieish,psi my smell like od)◇金太阳AB创新卷·英语(滚动卷)令592022.11.1117:54
My Teacher Mr.MooreThere's a teacher Mr.Moore.Who is lovely and thirty-four.Always encouraging us to try.He leads us to a world of“why”.We all admire him more and more.The author of this poem is unknown,but it reminds me of the countless teachers whohave taught me.Whenever I read this poem,I couldn't help thinking of my math teacher,Mrs.Davies.I firmly believe that she was such a teacher described in the poem.In high school,Mrs.Davies was my math teacher,who took her job seriously and expec-ted her students to put forth the same degree of commitment.Though she was 30,she lookedvery young for her age.And she was one of the most popular teachers in our school.Compared with other teachers,Mrs.Davies paid more attention to her way of teaching.She tried various ways to make her classes lively and interesting.Strict but fair,she held our attention with her time-proven approach.One of her classeswas for students who were more advanced academically.I chose to take it and soon realizedthat the course was a bit over my head.I struggled with the complex problems that othersseemed to learn without much effort.One Friday we were tested on our ability to use a theorem (that no one in the classthoroughly understood.The teacher would grade our papers based on our ability to progressthrough the problem.I was absolutely lost.Finally,I didn't use the required theorem.Instead,I decided to use more familiar theorems to arrive at the answer.I knew I had failedbecause I hadn't done the required assignment.I became resigned to my fate.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Our test papers were handed back the following Monday.Though I didn't use the required theorem,Mrs.Davies seemed genuinely proud of me.【高三英语第10页(共10页)】·23-93C·
档次描述确定未适当完成试题规定的任务:第二档*漏掉或未描迷清楚一些主要内容,写了一些无关内客。(46分)*语法结构单调,词汇项目有限。文*有一些语法结构或词汇方面的错误,影响了对写作内容的理解。自*较少使用语句间的连接成分,内容缺少连贯性。信息未能清楚地传达给读者。未完成试题规定的任务:第一档¥明显遗漏主要内容,写了一些无关内容,原因可能是未理解浅题要求。语法结构弹调,词汇项目有限。(1~3分)校多语法结构或词江方面的错误,影响对写作内容的理解。*缺乏语句间的连接成分,内容不连贯。信息未能传达给读者。0未能传达给读者任何信息:内容太少,无法评判;写的内容均与所要求内容无关或所写内容无法看清。第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Learning to Dribble(运球)I was the new kid in town.New home.New city.New state.And new school.My dad gota new job,and we had packed up our lives and moved from our old home,school,friends andeverything.We moved over summer vacation,so I didn't have to deal with school right awayWe'd landed in southern Florida,and we were total strangers.Summer whizzed by while we unpacked,arranged furniture,found stores we liked,andadjusted to the sunshine state with its palm trees and canals everywhere.I felt anxious about school as I was not an adventurous girl.My head was full of fears andworries.Would I make friends?Would I fit in?Would I survive in this strange new world?Shyand quiet,I read a lot and did not make friends easily.I loved learning.I loved reading.I even*loved homework.Loving books and reading helped me get good grades.Teachers loved thatabout me.Even a brand-new group of teachers.Other kids,though,didn't like me getting top grades,answering questions in class or beingdelighted with school.I did not win popularity contests.But I couldn't stop being me-loving toread and learn.I felt like a total failure.I tried not to be discouraged.Then one day,a tall,athletic boy in English class strode right over to me.He introducedhimself as being on the school basketball team.It dawned on me that he was James,thecaptain!"Hey."he said."You do really well in English class.Do you think you could help me?"葵语试题(附中版)一幻
口口■口■■口40.E过渡句。选项内容与上文“Exercise is one of the best science-backed ways to improve yoursleep and health.”表递进关系,指很多科学依据都表明运动是改善睡眠和健康的最佳方法之一,还可以缓解失眠症状。并且选项中代词“It”指代上文中的“exercise”。故选E项。第三部分语言知识运用第一节【语篇导读】本文是一篇记叙文。本文讲述了加拿大的一位老师Hugh Brittain保存了学生几十年前写下的日记并将它们送还给学生的故事。41.D考查名词,原词复现。根据上文中“.by returning long-forgotten diaries'”及下文中“He.read the diaries”可知,Hugh Brittain会让他六年级的学生写一篇日记。42.B考查熟词新意。根据该句下半句“that has never been done before”可知这种写日记的要求是以前从来没有的,因此是一个“新颗的:与众不同的”的做法。B项作形容词意为“新颖的;与众不同”符合语境。A.ordinary意为“普通的”;C.usual意为“寻常的”;D.routine意为“常规的;日常的”。43.A考查名词。根据该句下半句“write whatever they wanted to”可知“我给他们写作的自由”。A作“freedom”符合语境。B.ability意为“能力”;C.privilege意为“特权;优待”;D.power意为“权力;力量”。44.C考查动词。根据该句下半句中的“troubling”可知他们可以在日记中写下令他们“困扰的和不安的”事情。因此C项“bothering”符合语境。A.persuading意为“说服;劝服”;B.applauding意为“鼓掌;赞扬”;D.disgusting意为“令人恶心,令人厌恶的”。45,A考查频度副词。根据该句下半句“but he held on to them so that he could return them atgraduation..”可知他从来没有读过这些日记,但是他坚持保管好这些日记,因此他可以在毕业典礼上归还给他们。因此A项“never”符合语境。B.seldom意为“很少”:C.often意为“经常”;D.always意为“总是”。46.B考查动词。根据句意可知他这样做的目的是想让他的学生们能想起他们以前生活的样子。因此B项recall“回忆起,回想起”符合语境。A.question意为“质疑;询问”;C.reflect意为“思考:反思”;D.imagine意为“想象”。47.D考查名词。根据句意可知在一次学校聚会后,他把一些日记归还给了写日记的人即日记的“作者”,因此D项“authors”符合语境。A.operators意为“操作员;接线员”;B.applicants意为“申请者”;C.customers意为“顾客”。英语参考答案·第8页(共13页)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AYellowstone National ParkYellowstone is open year-round to visitors,though experiences differ depending on the season you visit.March-May:Snow can continuc to fall into March and many of the roads may remain closed,with ploughingusually beginning some time in April.Hiking conditions at this time are wet.You won't find many crowds,for goodreason.June-August:The busiest time of year in the park is July and August,as families arrive in their droves andtemperatures rise up into the mid-20s(C).Backcountry trails are fully open and this is the ideal time to go hiking.September-October:By September,the weather is pretty mild (highs of 19C in September).Bears can bespotted by roadside as they try desperately to fatten up before winter.November-February:Temperaturcs can drop below zcro,but this also yiclds some uniquc cxperiences.Elkand bison are already migrating in impressive herds and this is a great time for wolf spotting-their dark coats aremuch easier to see against a white backdrop of snow.Wolf-tracking trips are a must.Cost of travelEntrance fees for Yellowstone are E16 for individuals and an additional f30 for a car.Campsites vary in price,costing as little as E12.50 per night.AccommodationDuring the peak summer months,prices rise and rooms are booked up long in advance.In winter just a handfulof the park's lodges remain open21.Where is this text probably taken from?A.A rescarch report.B.A science newspaper.C.A travel brochure.D.A geography textbook.22.Which month is most suitable for hiking in Yellowstone National Park?A.July.B.April.C.October.D.November.23.How much should a couple driving a car pay for entrance fees?A.f46.B.f44.5.C.32.D.f62.BFrom his uptown Manhattan home,Samir Kumar can usually see skyscrapers downtown.But this weck,assmoke from wildfires raging in the western United States and Canada stretched all the way to the East Coast,the cityskyline was invisible.
Eisai said they would discuss the full results from the study in late November.They also planto publish findings in a medical publication.And the company said it was seeking quick approval forthe drug in the United States,Japan and Europe by early next year.The race to slow the progression of Alzheimer's comes as the number of Americans living withthe disease is expected to double to 13 million by 2050,the Alzheimer's Association said.28.What is paragraph 1 mainly about?A.What WHO does.B.What Alzheimer's is.C.How dementia is treated.D.What affects human's brain.29.Which is the best in treating Alzheimer's?A.Aduhelm.B.Placebo.C.Lecanemab.D.Beta-amyloid protein.30.What can be inferred about lecanemab from the text?A.It rarely shows effects.B.It is still in development.C.It has been officially put into use.D.It cured some patients of the Alzheimer's.31.What does the Alzheimer's Association imply?A.Alzheimer's will disappear in 30 years.B.Slower progress is made in studying Alzheimer's.C.There is an urgent need to find cure for Alzheimer's.D.Alzheimer's will bring more severe pains to patients.DKenya is home to nearly 400 species of mammals.Officials say it is getting more difficult toprotect them,as climate change and human activities damage their natural environments.The freemobile phone app,Mammal Atlas Kenya,or Makenya,lets any user who sees a wild mammalidentify it and give its location.Users can also give other details."You can also add the behavior,"said Dr.Simon Musila,a researcher at the NationalMuseums of Kenya.Musila said there is a need to have many people use the app to get moreinformation about the animals.This can help the small number of mammal specialists in Kenya.The specialists have kept records of the animals'changing environments and survival conditions.Many people,including safari guides,visitors,students,or anyone who goes out and sees theanimals,could use the app,Musila said.They can upload images and add details,such as thenumber of mammals and their exact locations.Samson Onyuok uses the Makenya app to help protect animals in his country."I think as aKenyan,that is my little way of contributing to the conservation initiatives,Onyuok said.Userslike him have reported more than 2,500 mammal sightings since August.Experts say that while Africa is not the cause of much climate change,it is badly affected byit.Dr.Philip Muruthi,vice president of the African Wildlife Foundation,said that the birth rate ofrare mammals and the survival rate of young ones are dropping."It is very hard to benefit or manage what you don't know,he said."That is why this app isso important.It is going to tell us which species we have,where they are,and maybe which onesare highly endangered,what we need to do about them.And especially not just the big things butalso the small things,like the bats.Wildlife officials say Kenya is home to at least a third of the mammal species in Africa and arehopeful app users will help protect them.32.What can be known about Makenya?A.It helps keep track of wild animals.B.It requires professional training to useC.It is only available to mammal specialistsD.It is affordable with all entertainment functions.英语第5页(共8页)
长春市2023届高三质量监测(一)英语本试卷共12页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在均条形码区域内。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑字迹的签字笔书写,字迹工整,笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效:在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮B纸刀。第一部分听力(1~20小题)在笔试结束后进行。0m16第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。dgil AThe Ningxia Hui Autonomous Region was established in 1958,which has many famoustourist attractions.Shapotou,ZhongweiShapotou scenic zone,16 kilometers west of Zhongwei County in the northwestern NingxiaHui Autonomous Region,has become a must-see for tourists who visit Ningxia.Wang Wei,afamous poet in ancient China,recorded the beauty of Shapotou in a poem on a mission to thefrontier.The park has many activities on offer,which include drifting on the Yellow River and slidingfrom a sand dune.Scenic Spot Level:AAAAAIdeal Sightseeing Season:May to early OctoberTicket Price:80 yuan($11.7)Half Price:D Minors between the ages of 7 and 18;2Full-time university bachelor or junior degree students with a registered student ID card.Shahu Lake,ShizuishanShahu Lake,one of the top 10 destinations for holidays in Shizuishan city,Ningxia Hui英语试题)第1页(共12页)

期中历史试卷(含解析)考试试卷)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十六)16答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十六)16答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十四)14答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十四)14答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十五)15答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十五)15答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十三)13答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十三)13答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十二)12答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十二)12答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十)10答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十)10答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(八)8答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(八)8答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十一)11答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(十一)11答案)
![2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(六)6答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text= 2024届高考考点滚动提升卷[新教材]英语(六)6答案)