极大,引力极强的天体,该天体第一宇宙速度的√2倍大于等于光速。如果天文学家观测到距该黑洞中心的距离为r的天体以周期T绕其做匀速圆周运动,已知引力常量为G。下列关于该黑洞的说法,正确的是()A.该黑洞的质量为4π23B该黑洞的质量为4π2T2GT23C.该黑洞的最小半径为8zrD,该黑洞的最大半径为8m2r3c272c2T29.甲、乙两辆汽车沿同一直公路同向行驶的v-t图像如图所示,仁5s时两车恰好相遇。下列分析正确的是()v/(m's)甲10乙510sA.甲车在0~10s内做匀变速直线运动B.=0时,甲车在乙车前方37.5m处C.=5s后,甲乙两车的间距一·直在增加D.=5s后到两车再次相遇前,两车间的最大间距为25m10如图所示,在竖直面内有水向左的匀强电场,匀强电场中有一根长为L的绝缘细线,细线一端固定在O点,另一端系一可视为质点的质量为m、电荷量为9的带电小球。小球静止时细线与竖直方向成B角,此时让小球获得沿切线方向的初速度且恰能绕O点在竖直面内沿逆时针方向做圆周运动,重力加速度为g。下列说法正确的是(
南阳一中2022年秋期高二年级第一次月考语文试题一、现代文阅读(36分)(一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分)阅读下面的文字,完成1一3题。中国古代的人本哲学在政治领域的表现是民本,在社会治理上的体现是重民生。善治的本质则树“厚民生”,富民是国家治理的根本追求。这一点在儒家的思想中表现得尤为突出,富民是其根本性关切。程顺说:“为政之道,以顺民心为木,以厚民尘为本。此木"之体现,概括起来有以下诸端。富民是“政之忽者”。在国家和社会诸多事务中,儒家认为民生是最紧迫的情。鲁哀公问政于孔子,孔子回答说:“政之急者,莫人乎使民富且寿也。”正因为富民是最为急切的,所以储家常常将民生置丁优先的位置米认知和讨论。如子贡问政丁孔子,“子可:足食、足兵,民信之矣”。文中的足食”是就人民的生活而言的,意为国家治理的关键是要安排好人民的生计,要让人民吃饱穿暖。孔子将“足食”置于“足兵”之前,可见民生在孔子那里不仪是重要的,更是紧迫的。他所谓的“足食”,不仅仅限于温饱,而且是比温饱更好的宫裕生活:因为他说这是人人可求的、合乎人性的生活,“子日:富与贵,是人之所欲也”。儒家民生优先、富民优先的价值取向,对于民的改善无疑是有积极意义的。富民是治国安邦之基石。在儒家思想里,富民之所以为“政之急”,是因为它有着治国安邦的重要政治意义。一方面,高民是社会稳定的基础。儒家认为现实的经济利益决定人们的思想意识,即孟子所谓的恒产决定恒心若民,则无恒产,因无恒心”。正是循此恒产一恒心”的理路,所以孟子认为盆民有着急切的现实合理性和必要性。另一方面,富民才能国安、儒家认为民心所向是统治合法、合理的最终依据,即所谓“得民心者得大下”:而盆民才能赢得民心,也才能王天下”。如果不是这样,统治者只满足一己私欲,不顾人民冷暖饥寒,则其执政合法性不仅不足,其国也将难安。正因为富民对于治国安邦有如此极端的重要性,故儒家一直宜扬“富民为本”。富民是“治人者”之天职。按儒家的理解,天生民而树之君,“治人者对人民负有无可推御的政治义务和贵任。儒家还以“为民父母”为喻,强调富民也是统治者不可逃避的道义贵任。在儒家看米,“为民父母”是绝不应“使斯民饥而死”的:相反,他们有义务和责任让人民过上“有粟如水火的半衣足食的生活,换言之,“治人者天然负有富民之责。富民是普治之标志。在儒家的政治理念中,判定一个社会治理得好与坏,一个政权的善与恶,其中一个重要标准就是人民生活的品质与状态。一个让人民安:乐业又富裕的社会,就是一个好社会,甚至是一个理想的社会。事实上,在儒家所幢憬的理想社会一“火同世界里,突出的内容就是民生无优,人民生活幸福。《礼记礼运》有云:“人道之行也,天下为公。选贤与能,讲信修睦,故人不独亲其亲,不独子其子,使老有所终,壮有所用,幼有所长,鳏寡孤独废疾者,皆有所养。”文中所谓“皆有所养”,就揭示这是一个民生无忧、“养生丧死无憾”的人间乐土。中国古代有儒如五谷”之说,喻示儒家对古代社会的重大意义。儒家“宫民、厚生”论,就是这一意义在治国安邦上的重要体现,而其取向显然是追求社会整体与长远的利益。(摘编自《政治哲学视域下的儒家富民论》)1.下列关于原文内容的理解和分析,不正确的一项是((3分)A,因为“治人者”在社会治理上重视民生、追求富民,所以中国代的人本哲学在政治领域的表现是民本。
Harborvicw and Mayflower(frec to cnter).Duc to East Dennis'harborside location,the beaches arcfound his passion for acting.And he was the first actor to play the role of Superman after the characterespecially friendly to little travelers during low tide.We recommend a stay at Sesuit Harbor House,was created in 1938.whose rates start at 179 a night.Christopher Reeve refused to wear fake muscles under the suit and continuously worked outRecommended Hotel:Sesuit Harbor Houseduring the entire shooling of the movie Superman.The director and producers of the movie auditionedCharleston,SC(more than 200 actors before finalizing Reeve for the role of Superman.A relaxing and affordable destination that celebrates all things Americana,Charleston is rich inHe and his wife Dana opened a center,the Christopher and Dana Reeve Paralysis Resourcehistory and activities for families.Along with an abundance of multi-generational activities,it offersCenter,devoted to teaching paralyzed people to live more independently in Short Hills,New Jersey.kid-specific fun such as the Children's Museum of the Lowcountry.If you're looking for a good,Unfortunately fans'favourite superman Christopher Reeve died of heart failure on Octoberreasonably priced hotel,check out the Harbourview Inn (rates start at $209 per night)10,2004.Recommended Hotel:Harbourview Inn24.What does the second paragraph mainly talk about?St.Louis,MOA.Reeve's horse.B.Reeve's acting background.The Gateway Arch in St.Louis just underwent a $380-million renovation of its museum andC.Reeve's unfortunate accident.D.Reeve's skills of horse-riding.grounds in 2018,so there's never been a better time to visit.The landmark Forest Park is a must-25.When did Christopher Reeve become fond of acting?visit,which hosts Family Sundays with hands-on art activities and a family-friendly tour of theA.Im1961.galleries (free).At The Chase Park Plaza Royal Sonesta St.Louis,room rates start at 159.血196.C.In1970.D.In1971.Recommended Hotel:The Chase Park Plaza Royal Sonesta St.Louis26.What do we know from the fifth paragraph?21.Why is Cape Cod special from the other three?A.Producers were not satisfied with ReeveA.It offers hands-on art activities for kids.B.Reeve refused the role of Superman at firstB.It features educational opportunitiesC.The director found Reeve at first sight.C.It provides multi-generational activities.D.Deciding the role of Superman is hard work.D.It makes children enjoy themselves by the seaside27.Which of the following words can best describe Christopher Reeve?22.Where will you stay if you want to live in a cheaper hotel?A.Enthusiastic and calm.B.Professional and kind.A.The Chase Park Plaza Royal Sonesta St.Louis.C.Cooperative and generous.D.Ambitious and professional.B.Drury Plaza Hotel Nashville Downtown.C.Sesuit Harbor House.百师Volunteering With India(VWI)offers a unique combination of volunteering projects and action-D.Harbourview Inn.23.What do the four vacation destinations have in common?盟packed adventure travel in a fun,safe,educational,and well-organized environment.Our goal is to offer support for underprivileged women,child care,work in rural areas,healthA.They are all free for visitors.programs for sick,dying and disabled people.We work directly with local schools.We also work withB.They are all suitable for familiestheater workshops and offer clephant care.We make sure that cach of our volunteering programs meetsC.They are all rich in history.the high standard as expected and deserved by our volunteers.Safety is high on our concern list andD.They are all near the seasidewe always guarantee it in our work arrangements.BVWI has as its founders a group of friends.With the help of our team members and volunteersChristopher Reeve was born on September 25,1952,in New York Citylike you,we support local non-profit government organizations in their work.We teach children inHis mother was a journalist and father was a teacher,novelist,poet,andpoor areas how to use the computers.We also participate in a program that offers theater education toscholar.He studied at Cornell University in New York,and had various stageschoolchildren.and television roles before becoming universally known as the star ofAt present the organization is running successful volunteering programs in the city of Jaipur.OurSuperman.work is mainly about helping children stay in school,giving them a better education,and developingThe unfortunate accident that brought Reeve down happened on May 27their talents,about helping women become more independent and be aware about their rights,and1995.Christopher learned to ride horses while acting in the 1985 movie Annaabout raising awareness about animal rights.We hope our work will help develop a more powerful,Karenina.Then,he was a very strong athlete and an avid horseman.He was riding his horse,Buck.educated and aware society.We welcome every person that wants to help us continue our work in theHis horse jumped the first two fences in the course successfully,and they approached the third.Indian society.Every person is needed and we hold great respect for every individual that wants toHowever,for some reason,Buck suddenly stopped as they were about to reach the fence.The suddenwork in a volunteering program.stop threw Christopher Reeve.The Superman actor landed head first on the other side of the fence28.What does the text say about Volunteering With India?injuring his body.After the accident,he was left paralyzed (from the neck downA.It is founded by a theater workshop.Let's learn some facts about the hero.B.It works with schools in an indirect way.Reeve is the youngest actor ever to he cast as Superman as he was only 24 years old when he firstC.It provides support for not just human beings.starred as the character in Richard Donner's 1978 movie Superman.He was nine years old when heD.It separates volunteering projects from adventure travel一轮复联考(四)全国卷英语试卷第3页(共8页)一轮复联考(四)全国卷英语试卷第4页(共8页)
The company has reported 600 reservations for future flights backed by milionin deposits.The company hasn't announced how much it will charge for tickets whenit starts selling them again,but prices are likely to be out of reach for most peoplefor some time.Elon Musk,chairman of Tesla Motors and SpaceX,is one of theticket holders,a Virgin Galactic spokesman said.Kerrianne Flynn,a Virgin Galactic customer who attended the event,said shesigned up in December 2011 for a space flight.She is unsure when she will eventuallyget to make the trip but added the wait has been worth it.She said:"There's goingto be nothing like going up there.32.Which of the following is the purpose of the test flight?A.Changing the rocket plane's systems.B.Increasing the passenger experience.C.Defeating other planes in the number of testing times.D.Providing more evidence for its safety.33.What do we know about Virgin Galactic?A.It started commercial service last year.B.It is a private space company founded by Mr Branson.C.It has been long controlled by government space agencies.D.Elon Musk is one of the sponsors of the company.34.What can we infer about Kerrianne Flynn in the last paragraph?A.The price of space flight is out of her reach.B.She is unsure whether the trip to space is worthy.C.She is enthusiastic about reaching space as a tourist.D.She participated in the test flight as one of the crew members.35.Which can be the best title for the text?A.Space Travel is Common in the Near Future.英语试题(七)第10页(共16页)
At that time,Jordan saw another mountain thatA few years later,another European named Joseph第三部only a few people were 44 to climb.He told第三部分Richter created a version(版本)of Buschmann'sthem,"Let's climb that mountain instead ofinstrument with a key difference.Richter put twocamping here.It will be more challenging!"45reeds in each opening to enable notes 62 to be produceda friend replied,"It must be difficult.You see,only(produce)both by breathing in 63 and bya few people are climbing that mountain.It'sbreathing out.语46 for us to reach the top."语Within a few years,Richter's harmonica was being(C)44.A.pretendingB.threateningmass-produced 64 parts (part)of Europe.C.tryingD.failing言运Throughout the first half of the 20th century,the(B)45.A.AnywayB.Howeverharmonica's popularity as a blues instrument用C.FinallyD.Suddenly65 gradually (gradual)grew in the US,before the(A)46.A.impossibleB.unnecessaryinstrument was later accepted by folk greatsC.helpfulD.importantincluding the legendary Bob Dylan.Jordan47 to take on the challenge and第一节第三部分began to walk towards that mountain 48 Two第hours later,he reached the top.Then he began to 49 the people on the假定你是李华,你校将在这周六晚上举行一次露天音乐会。请根据下面的要点提示,给爱好音乐的留mountain."Why do so few people50this学生朋友Lucy写一封电子邮件,邀请她参加:mountain?"he asked."This mountain is not1.写邮件目的:语difficult to climb.If people can reach the top of分2.活动介绍;that mountain,they can reach here!"3.期待回复(B)47.A.agreed B.wanted C.promised D.remembered写注意:写作词数应为80左右。(B)48.A.first B.aloneC.earlyD.secretly用)49.A.worry aboutB.look forC.talk withD.wait forD)50.A.find B.noticeC.knowD.choosegA(n)51 climber smiled and said,"Mostpeople prefer to do what they find easy rather than三部分take any 52.They think that if they do,they will四【写作提示】53 what they already have.Many of them don'thave the 54.Hearing this,Jordan thanked the experienced1.本题要求写一封邮件,邀请爱好音乐的留学生朋友Lucy参加学校举行的露天音乐会,故人语climber for 55 the importance of courage in life.称以第三人称为主;时态以一般将来时为主。(B)51.A.famousB.experienced C.unusual D.proud2.分段内容:第一段表明写邮件的目的,并053.A.forget(A)52.A.risksB.walksC.stepsD.breaks写介绍活动的时间、地点;第二段介绍活动的具体B.recoverC.loseD.reserve用Ds4.A,time内容;第三段表达期待。B.abilityC.chance D.courage(D)55.A.announcingB.contrastingC.promotingD.explaining感One possible version:第第二节阅读下面短文,在空白处填入1个适当Dear Lucy,的单词或括号内单词的正确形式。An open-air concert will be held in our schoolIn Western culture,.the harmonica(口琴)is most分often viewed as an instrument used in blues and第四部playground this Saturday evening.Knowing that you area music lover,I am writing to invite you to attend theconcert.folk music(民谣).Thus,it may come as56aBest campus singers,including a band made up of语surprise that the harmonica's earliest ancestor wassix girl students,will be singing popular songs.Groups of言运in fact a Chinese instrument called the sheng.energetic student dancers will also impress you with theirFirst 57 invented (invent)thousands of years写wonderful performances.Above all,if you are lucky,youwill be selected to sing with some of the singers on stage.ago,the sheng differed from the modern作I sincerely hope you will attend it.I am lookingharmonica in that its reeds(簧片)were made offorward to your reply.Yours,wood,not metal.Li Hua第二节阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语Following centuries of use in traditional Chinese第三部分续写两段,使之构成一篇完整的短文。music,the sheng 58 was introduced (introduce)to Europe in the late 18th century.By the early1.续写词数应为150左右;were ta19th century,the instrument 59 had become第四部分on me2.请按如下格式作答。(become)quite popular.For this reason,They brought me a bookabout some people beatinginstrument makers set about 60working (work)off life challenges.语言运meon variations of it.dIn 1820,a German instrument maker namedSeveral years later,when Ivolunteered at the sameChristian Friedrich Buschmann made a sheng-作hospital,a girl who hadlike instrument,using metal reeds to take thedyslexia asked me to read aplace 61 of wooden ones.mmbook to her.5
三11.What do we know about the speaker's new neighbors?A.They have three kids.B.They have a big apartment.C.They often keep their dogs in.12.How will the speakers probably deal with the problem?A.Speak with their neighbors.B.Talk with the other residents.C.Write to their neighbors.听第9段材料,回答第13至16题。个选项中13.Where are the speakers?和阅读下A.In a studio.B.In a library.14.When did Ronald meet Ansel?C.In a museum.A.While fishing on a boat.B.While walking through the woods.C.While relaxing on the top of a mountain.15.What made Ronald want to learn from Ansel?A.That he knew the best spots.m.B.That he had a passion for art.C.That he had a wealth of information.16.Who is Ronald?A.A designer.B.A photographer.C.A historian.ne power.听第10段材料,回答第17至20题。17.How did the Doggerlanders make a living?A.By hunting.B.By farming.C.By trading.18.Who often find the evidence of Doggerland?为A、B,CA.Scientists.B.Fishermen.C.Historians.八题,每小19.Which modern issue do researchers warn us about?遍。A.Climate change.B.Immigration.C.Pollution.20.What is the main subject of the talk?A.The UK's ancient flood stories.B.The danger of flooding in the UK.C.Ancient flooded land off the UK coast.第二部分:阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)staurant,阅读下列短文,从每题所给的A、BC、D四个选项中选出最佳选项。AAt the approach of a short holiday,you may prepare for a vacation.As yourone-stop vacation planner,VME has everything you need to book an unforgettablegetaway.Booking a vacation has never been more convenient.If you aren't surewhere to go,check out our most popular destinations.Nashville TNvedding.oareuymusovetheretruly isnothing beer than witnessingashw Nashville TN.Having a mouth-wateringeyacht isalsoagoodexperienee.There are many differentopo for lodging()from thece.to the most budget-friendly and comfortable options.英透®·重点中学、教育强区名校联考信息卷(三)·第1页
高一开学检测英语注意事项:1.答题前,考生务必将自已的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分】做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。红第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选斟项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。长例:ow much is the shirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15.区答案是C。1.When did the woman meet Anna?郡A.At7:55.B.At7:58.C.At8:02.2.Which place is the woman looking for?南A.The railway station.B.The movie theater.'C.The store.3.What are the speakers mainly talking about?A.Their favorite colors.B.A red flower.C.A dress.4.Why is the speakers'mother unhappy?A.She doesn't have a vacation.B.She can't go abroad as planned.C.She was asked to put off her vacation5.How far is the nearest supermarket?A.One kilometer.B.Three kilometers.C.Five kilometers.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What is the man's mother angry about?A.The e-mail invitations.B.The old pictures.C.The wedding.【高一英语第1页(共10页)】·23-311A·
英语(五)听力原文Text 1M:Hi Sussie.Don't forget the house-warming party tonight at Lee's new home in Beverly Hills!W:I'd love to,but I promised my mother I would go over my lessons at home.Text 2W:What's the matter with you?You look so tired.M:I was informed that my flight was delayed for four hours on my arrival at the airport.And I finally took off at 1:00 a.m.Text 3W:Take it easy,man!M:Their behavior is really unacceptable!There's a limit to what people can bear!W:Quite right,but you shouldn't make a scene in public.Text 4M:Which new class do you have tomorrow,Mary?W:Let me check my schedule.I will have three new classes tomorrow.French is after the morning break this term.Scienceis before that,and Math isn't until the afternoon.Text 5M:Amy,I can't find my mobile phone anywhere.W:I saw it on the bed earlier.Did you accidentally drop it onto the floor?M:I just checked the desk.It wasn't under the desk,either.W:You often leave it on the sofa when watching TV.Oh,I'm right.You failed to see it because of the books.Text 6M:Margaret,you're late again.W:I'm terribly sorry,Mr.Hudson.I reached the station early to catch the subway.But I was totally wrong about the subway traffic at 7 o'clock in the morning.When a train pulled in,I was swept into it by the rush of people from behind.M:Poor you!It's always crowded in the morning,overground or underground.W:What's worse,I missed the station.It took me another 30 minutes to get on a train back.Text 7W:National City Bank of New York.How may I help you?M:Can I have my bank account and mobile payment frozen?My phone was stolen just now.W:I'm very sorry to hear that,sir.Could you tell me the account number and name?M:My name is David Stephenson,D-A-V-I-D for the first name,and S-T-E-P-H-E-N-S-O-N for the family name.But Iforgot my account number.W:Don't worry,sir.Is there any bank statement available now?You may find your account number on the bank state-ments.M:I believe I got one in my pocket.I'll go and grab a statement.By the way,do I need to reset the password of my creditcard?W:It is advisable for security.And you can get it done simply on an ATM.Text 8W:Good morning,are you the new exchange student?M:Yeah,call me Henry.Nice to meet you.英语第17页
Text 10W:Anya.She's beginning her duties as the new mothHello,this is the morning news from Britain.A(keeper for her desert village.The Moon Mothsschool in Britain has apologized to more than 50 students.help Anya's village survive信息可知本题的答案.Some pupils at Heaton Manor School in the north ofBEngland were taken ou of class for not following schoo【篇章大意】本文属于记叙文。埃塞俄比亚女孩uniform rules.They had to spend around eight hours inSosina Challa与伙伴Asfaw创立了埃塞俄比亚女孩滑small classroom for breaking the rules.Head teacher板俱乐部(Ethiopian Girl Skaters),希塑奠多的女孩能够体会到滑板运动的乐趣。Lynne Ackland explained that the school had been in the24,答案:Cprocess of tightening its uniform rules.She admitted the命题立意:细节理解题school had been too striet with the students.Parents答案解析:根据第二段At the time,.skateboardingwere angry at the treatment their children received.Awas male-dominated in Ethiopia,just as it is today.mother of an 11-year-old told reporters,"My daughterBut Challa wanted to change the situation信息可知,was in that room for eight hours yesterday and she wasChalla创立Ethiopian Girl Skaters的目的是想让更deeply depressed.I'd understand if she'd behaved badly,多的女孩玩滑板,体验这种运动的乐趣。but this is the punishment for a pair of trousers the25.答案:Cschool doesn't like.She has lost education because of this命题立意:细节理解题unreasonable rule."In the end,the school gave up and答案解析:根据第三段Actually,it didn't really takesaid sorry to the students and their parentsoff in Ethiopia until about 10 years ago信息可知,滑板运动在埃塞俄比亚的兴起应该在2013年前后。答案解析26.答案:A第二部分阅读理解命题立意:推理判断题第一节答案解析:根据第四段Some of the members needhelp paying for school materials and fees,and some【篇章大意】本文属于非连续类文本阅读。介绍了are eager to learn how to play it well,while others到今年为止的部分最畅销的书籍。need mental health support信息可知,该俱乐部的成21.答案:A员背景多种多样。命题立意:细节理解题27.答案:B答案解析:根据Parachute Kids中的Based on the命题立意:细节理解题author's own experience,the book,信息可知,该书答案解析:根据最后一段In Ethiopian society,she属于自传性质。explains,there's a belief that girls are expected tostay home and help their parents信息可知,是传统思22.答案:B命题立意,细节理解题想束缚了她们的手脚。答案解析:根据How to Make a Movie in 12Days中的信息可知,Hayley是这本书塑造的一个人物角色。【篇章大意】本文属于说明文。主要介绍了:观鸟的好处以及如何观乌。23.答案:D28.答案:B命题立意:细节理解题答案解析:根据The Moth Keeper中的The novel by命题立意:词义清测题K.O'Neill tells the story of a young girl named答案解析:根据第-一段…have mental health results英语参考答案第4页(共8页)
who always give their best.本文以人物为线索展开,讲述了作者和很多孩子一样在学校里吃妈妈准备的午餐,作者总是用一些较差的、不那么好看的水果和同学交换,作者认为这只是一种良好的交易意识。那个秋天的一天,作者吃了饭以后仍然很饿,他妈妈没有在午餐里放水果。1.段落续写:①由第一段首句内容“我看见我的同学Stella沿着小路走过来。”可知,第一段可描写Stella带来了两个水果,她提出要给作者一个。②由第二段首句内容Stella毫不犹豫地递给我一个苹果。”可知,第二段可描写作者在吃了Stella给的较好的水果后的感想。2.续写线索:Stella拿来苹果作者想要苹果—Stella吃不好看的苹果钦佩—改变3.词汇激活行为类①拿着:have sth.in one's hand/.hold sth.in one's hand②开始吃:start to eat/.begin to eat③钦佩:overcome with admiration for/have admiration for情绪类①羞愧:shame/abashment[高分句型l]She was returning from her home,one of the lucky ones who lived nearthe school.(由关系代词who引导的限制性定语从句)[高分句型2]Now I attempt to cross over that imaginary line in the grass to join withthe Stellas of this world who always give their best.(由关系代词who引导的限制性定语从句)
39.Asian考查词性转换。句意:我们的大朋友还很弱小,亚洲的两个文明大国该如何携手拯救它们呢?该空修饰名词countries,应该用形容词。故填Asian。
第二节One possible version:第328期Shahnaz left Mr Brooks'class that day with aheavy heart,but she refused to let his words breakher spirit.She spent every spare moment practicing版her composition,determined to correct all hermistakes and make her performance flawless.参Besides,she sought guidance from Mr Brooks and考答her classmates during the break.Shahnaz knewthat this competition was her chance to proveherself and to show Mr Brooks that she was a hardworking and talented student.③第The night of the competition finally arrived.Shahnaz was nervous but excited.As she stepped期onto the stage,her heart raced.With a deep breath,BShahnaz began to play her composition.Her fingers版danced across the piano keys with passion.Themusic flowed from her heart.The judges were领visibly moved by Shahnaz's performance.Mr考Brooks,who was sitting among them,had a proudsmile on his face.Shahnaz's determination and案hard work paid off,and she not only impressed thejudges but also earned the recognition of hergteacher.详见答案解析页
25.A考查副词。作者初到这个组织时,感到有点犹豫。他没有 做儿童工作的经验,葡萄牙语也很差。 26.C考查形容词。 27.C考查名词。虽然最初觉得有点困难,但作者慢慢地开始跟 孩子们做一些活动,发现并没有什么障碍。 28.D考查动词。这件工作需要的只是一颗爱心。 29.A 考查动词。这里的每个人说的都是爱的语言。 30.B考查名词。根据下文可知,这里有很多可以和孩子们一起 做的活动。 31.C考查动词。作者和孩子们一起创造新的游戏。 32.A 考查名词。孩子们充满了爱心。 33.C考查名词。作者认为这是他能在卢安达找到的最好的地 方。
【答案与解析】 本文介绍了葡萄酒之乡洛迪,以及该地种植葡萄和酿酒的历 史和现状。 21.D根据第1段可知,本段主要介绍了洛迪葡萄酒乡的相关信 息。 22.A根据第2段第3句可知,自从十九世纪中期那里就开始种 植葡萄了,可推算到现在已经有170多年了。 23.B根据第2段最后一句可知,由于洛迪地区有不同的土壤,这 里可以种植不同的葡萄。 24.C根据第3段第4句可知,洛迪还提供了难得的机会,人们不 仅可以体验世界一流的葡萄酒,而且还有机会能见到葡萄酒的 酿酒师和家族成员。
【答案与解析】 美国市民很难在网络上预约新冠病毒的疫苗接种,心地善良 的Zwinggi运用她的爱心和电脑网络知识帮助许多老年人在网上 成功预约。 11.D 通读第1段并结合下文可知,开篇提到Marty Verel是为 了说明在网上预约新冠疫苗接种很困难。 12.B根据第2段可知,Marty的妻子Nancy求助了Zwinggi,她 很快便在网上帮Marty成功预约到了新冠疫苗的接种。 13.C根据第4段可知,Zwinggi的网络知识和坚持不懈的决心使 得她帮助很多人预约到了新冠疫苗的接种。 14.C通读全文可知,Zwinggi得知很多市民很难在网上预约到疫 苗接种时,她主动运用自己的技能帮助他们完成预约,非常有 爱心。
W:This Saturday would be good,Dave!I just need to ask my mother. (Text 10) M:In 1963 the legendary travel writer Dervla Murphy began her career with a transcontinental journey.Setting out on a bicy cle she named Rocinante-after Don Quixote's horse-and with only a small gun for protection,Dervla Murphy began a journey that would shake up travel writing forever.It was 1963.She was 31 years old and inspired by memories of writing letters with 1 a pen pal.She set out to bike from Ireland to India.She would end up being attacked by wolves in the Balkans and seriously injured in Afghanistan.But when her journey was complete,she'd filled her diary with enough notes to inspire her first book-Full Tilt:
54.B Conant做到了,因为他知道写给员工的感谢信会对他们产 生影响。 55.C根据上文the impact可知答案。
B.To introduce some ways to get rid of plastic. C.To show serious consequences plastic has caused. D.To express the author's concern about the environment. 9.How do bees help relieve plastic pollution? A.By making a substitute out of their honey. B.By constructing their nests with plastic waste. C.By transforming plastic waste into non-poisonous plastic. D.By recycling plastic waste through their digestion process. 10.What can be inferred from the text? A.Bees play a key role in dealing with plastic efficiently. B.Bees should be protected to produce honey. C.Bees have adjusted to the changing world well.
A.優勝B.病気C.失敗D.成功答案:C解析:该题设计的意图是测试考生对文中前后关系的理解和把握。本题的问题是:“填入(了)里最合适的是哪一个?”四个选项的中文意思分别是:A.优胜;B.疾病;C.失败;D.成功。通过阅读「1○目过『前汇踏秋出才力』。前忆踏4出、(了)飞℃屯粘)強<取)粗力才。」/“一是‘向前迈进的能力’。向前迈进,即使(了)也坚持不懈地努力的能力。”依次把四个选项代入进去,只有C选项最符合句意,故选C。63.「一步進人E能力」上仗2能力力。A.論理的仁物事左若之℃答之左出寸力B,自)行動c巷石力C.粘)強<取)組力D.自律的思考力答案:D解析:该题设计的意图是测试考生对文章部分内容的理解和把握。本题的问题是:“更进一步的能力’是什么能力?”四个选项的中文意思分别是:A.逻辑性地思考问题并给出答案的能力;B,能自己行动的能力:C,坚持不懈地努力的能力;D.自律的思考能力。通过阅读「2一目付『考之拔<力」。二丸仗、論理的汇物事左考之℃答之在出寸上二弓口一歩進能力才。『自課題提起、解決の大的のナ)才左描<、自律的思考力』寸。」/“二是‘深入思考的能力'。这是从逻辑性地思考问题并给出答案更进一步的能力。‘自己提出课题,为解决问题描绘剧本,具有自律的思考能力'。”可得知与D选项内容一致,故选D。64.「单純作業0仕事过减)○○卤)主丈」上石、名九仗余世。A.自動化進人下、石力B.工場少标〈标∽充C.粗立作業必要众<∽大力D.人間少众<众∽龙力答案:A解析:该题设计的意图是测试考生对文章部分内容的理解和把握。本题的问题是:“为什么‘简单的工作正在减少’?”四个选项的中文意思分别是:A.因为自动化程度不断提高:B.因为工厂变少了;C.因为不再需要组装工作了;D.因为人变少了。通过阅读「現代仗AI技術の進类c自動化進人石結果、单純作業D仕事仗减)○∽态)主丈。」/“现代由于AI技术等的进步,自动化程度不断提高,导致简单的工作正在减少。”可得知其原因与A选项内容一致,故选A。65.文中忆「二2、∽大仕事」2合∽℃标V0仗九办.A.機械左二一卜口一ル寸石仕事B.デ一夕在活用寸石仕粗汉左作石仕事C.デ一夕花人力寸仕事D.于一厶c協力L合与仕事答案:C解析:该题设计的意图是测试考生对文章部分内容的理解和把握。本题的问题是:“与‘这样的工作’不相符的是哪一个?”四个选项的中文意思分别是:A.操纵机器的工作;B.建立有效利用数据机制的工作;C.输入数据的工作;D.团队合作的工作。通过阅读「二九仗機械左口一卜口一儿寸石仕事中、デ一夕左收集·活用寸仕粗秋左構築寸石仕事增之℃ 39.五丰)勉強L本力2尤人℃寸。試驗二合格L尤人℃寸。A.寸石上B.匕己乃CC.上已乃D.天L(40.「田中各人、冬の辞書?寸返寸力。」「V,。J高品毛这过队的A.借)℃〈机本v)B借)℃于本C.貸(〈机vD.貸℃方于41.7才中y在ě℃ネ夕夕才左A(这边丰寸42.君)意見2B.ま寸C.力十ま寸D.(法ěま寸A.伴℃行動ま上)。B.従CC.加之℃,发D.O机℃43.「方、名)5時℃寸加。冬乃无乃「ま大遊心2来乙〈龙。」A扫邪魔ま寸B.失礼儿夫寸得出本C.书邪魔LまLD.失礼LまL九44.「昨日、寸ま世人c九。」伦素#共)代密一「方药、气2L李C、力2。」A.书願vま寸B.失礼Lま寸C.扫力(于含まcD.大己上心农v45.社長(明日の朝)便℃、東京2予定℃寸。A.戾石B.戾九石C.戾寸D.戾2机石46.「部長、7一電气)佐藤色人。」「分力∽大、会議室亿案内L(、寸行〈力。」A.挥見まLB.参)まLC.2Lま尤D.书伺LまL47.「活動2参加儿℃寸力、上)L尤℃寸力。」「市役所二登録力之思ま寸。」A.マ7ラ-B.力一宁C.テ-7D.术ラテ1了48.方)作家(、二之数年病気C、专力套力仕事力℃ě。全C.D龙寸A.力古B.49.怪我力治℃、名)步(十石B.)20まL九A.上)3LまL力D.之2LまLC.之上2女)まL无50.力大L士普段方圭)料理左L、料理嫌B.力寸C这A.力十D.力安C.力1寸2(注安2操作L℃〈3。D.(力)51.勝手c動寸、説明C.力主B.E方)A.上书高三日语第4页(共8页) 17.What's the probable relationship between the speakers?C.Friends.B.Travel partners.A.Strangers.听第10段材料,回答第18至20题。18.What was the speaker's attitude toward the old man at first?C.Doubtful.个B.Uncaring'A.Friendly.各19.Who did the old man turn out to be?C.The new teacher.读B.A famous writer.A.The headmaster.20.What did the man learn?A.Always be polite to others.B.Always respect teachers.C.Always help others in need.第二部分阅读(共两节,满分50分)第-节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIn the summer season of 2023,the film market is experiencing a remarkably sharprise.Here we recommend four domestic films that have won praise from audiences.noiouboiq ai ni lisob odt no suSolThe film centers on the extraordinary lives of the great poets Li Bai and Gao Shi,1.Chang'anhighlighting their lasting friendship.It also breathes life into other representative figures ofthat era and features a selection of famous poetry verses,some of which are still widelystudied in modern-day textbooks.At an impressive 168 minutes,Chang'an is the longestChinese animated moviet(动画电影).lo buslel na2.Never Say NeverNever Say Never is the second directorial()work from actor-turned film-makerWang Baogiang.The movie stars Wang as a fight coach determined to assist a group of poorrural children.Through sports,he provides them with a chance fora better life.Wang saidhe devoted six years to the movie,which mirrors his own personal jourey of seeking abreakthrough from his previous life.3.Oh My School!The film tells the amusing story of Wang Qiang,a struggling student who unexpectedlyexchanges bodieswih Shi Miaoicteacherladingtoere ofmrThroughou the mve,ykeadn Changehunlixednt英语试题(五)第3页共12页 图所示为脚踏自行车的传动装置简化图,各轮的转轴均固定且相互行,甲,乙两轮同轴日如图所示,在感广强度大小为历向垂直纸面向外的匀强酸扬中,周定一内部真空且内壁相对转动.已知甲、乙、丙三轮的半径之比为1:9:3,传动链条在各轮转动中不打滑,则A圈的圆性形壁维缘管道,其轴线与磁场垂直,管道横被面半径为○水度O>。》.带电丙转速之比为子束持线以某一速度为轴线进入管道,粒子在酸场力作用下经过段圆是动垂直打到A.1:2管壁上,与管壁发生弹性碰撞,多次碰撞后从另一端射出.已知单位时间进人管道的粒子数为B.2:1@发子电荷量为司不计粒子的重力检子间的相互作用,下列说法正确的是C3:1A粒子在磁场中运动的圆弧半径为gD.1:323年7月9日,我国在酒泉卫星发射中心使用长征二号丙运载火箭成功将“卫星互联网技A粒子的质量为B'qav试验卫星”发射升空,这标志着6G技术的进一步发展,将给全球通信行业带来巨大的革C,管道内的等效电流为9如果“卫星互联网技术试验卫星”沿圆轨道运行,轨道距地面的高度为心地球半径为®D.粒子束对管道的均作用力大小为Bgl表重力加速度为g.关于该卫星,下列说法正确的是及限所不,酒泉某长篮球比赛中.,甲队员将球传会队友出于时球离地高度1雪A周期为红/R)(Rh】速度大小为C一10m乙队员原地竖直起跳栏截,起跳后手离地面的高度为-8.3可gT2元9R2篮球越过乙队员时的速度沿水方向,且恰好未被拦截,后队友在离地高度为三山9m处角速度为、R千方B.接球成功.已知篮球的质量为7=0.6g重力加速度g取10m/s,以地面为零势能面,忽GM略空气阻力,则下列说法正确的是向心加速度大小为家华。A.篮球越过乙队员时的速度大小为8m/s力D.发射速度大于11.2km/sB.甲队员传球时,篮球与乙队员的水距离为6m0图所示是某一交变电流的i-图像,曲线部分为正弦函数的一部分,则该交变电流的有效值为C.队友接球前瞬间,篮球的机械能为35.4JA.2AAi/AD.若仅增大出手时篮球与水方向的角度,篮球经过乙B.3A队员处的高度可能低于6t/(×102sC.22A二、非选择题(本题共5小题,共57分)D.23A11.(6分)如图甲所示,小车的前端固定有力传感器,能测出小车所受的拉力,小车上固定遮光乓球被称为中国的“国球”,是一种世界流行的球类体育项目.如图所示为某同学训练时的条,小车放在安装有定滑轮和两个光电门A、B的光滑轨道上,用不可伸长的细线将小车与景,若某次乒乓球从某一高度由藤处下蓄)义《2m/s的速度竖直向下碰撞乒乓球拍,同质量为网为重物相连,轨道放在水桌面上,细线与轨道行,滑轮质量、摩擦不计,使乒乓球拍的接球面保持水且以m/S的速度水移动,乒乓球与球拍碰撞反弹后的高X12与下落高度相等.已知乒乓球与球拍之间的动摩擦因数发5计空气阻力,碰撞时间极短,且碰撞过程忽略乒乓球所受重力的响,周围环境无风,则乒乓球与球拍碰撞后的瞬时速度大小为力传感器0o5B.3 m/sA.4 m/s1)用游标卡尺测遮光条的宽度,如图乙所示,则遮光条的宽度d一0.60 mmD.1 m/s正点电荷Q产生的电场中有,N两点,其电势分别为,电场强度大小分别为BC.2 m/s(2)实验主要步骤如下:下列说法正确的是①测量小车、力传感器及遮光条的总质量为网测量两光电门间的距离心)、若P>P,则M点到电荷Q的距离比N点的远尺②由静止释放小车,小车在细线拉动下运动,记录力传感器的示数为心记录遮光条通过B若E>B、,则M点到电荷Q的距离比N点的近C者把带正电的试探电荷从灯点移到N点,电场力放鱼功,则,>6、光电门A.B时的挡光时间分别兴B及遮光条从A到B的时间C○mq s(in验过程中(填“需要”或“不需要”满足M远大于m.若把带负电的式家电荷从M点移到N点,电场力做正功,则二、一(的利用该装置验证动量定理的表达式为(用字母M、d、tA、表示)【高三第三次诊断考试·物理第2页(共6页)】【高三第三次诊断考试·物理第3页(共6页)】mg-F=maV-mVo 18.请在文中横线处城入恰当的成语。(3分)9线的百子石海病进行秋可少邢尚语不改亚子原威4分0.第二段用“风筝”形象地比喻“丹心”,简要分析其中的意蕴。(4分》(二)语言文字运用Ⅱ(本题共2小题,9分)阅读下面的文字,完成21~22题。从简单数据到海量数据,它就像漂浮在海洋中的冰山,第一眼只能香到冰山的一角,而绝大部分却隐惑在水面之下,雪要广泛而深入挖抵。教据好似望远镜,让我们能够窥视广表宇宙让我们能够探究微观世界。在大数据时代,以数学、计算机科学和统计科学为基础的大数据,又衍生出“数据科学”“敏理统计学”“数据工程”“数据分折处理技术”等现代科学技术,成为新的经济增长点和信息主权的一种表现形式。其核心是将数学算法运用到海量数据上,将数据化思维与先进数据分析处理技术相融合,探索数据之间的关系,,以便及早寻求应对之策。大数据的核心作用之一是预测,即通过大数据推测未知事件,用今天演蜂未来,其最大变革是放弃了对因果关系的渴求,取而代之的是对相互关系的关注。也就是说,只要知道“是什么”③。它直接颠覆了千百年来人奏的思维惯例,对人类的认知和与世界交流的方式提出了全斯的挑战。21.请在文中画横线处补写恰当的语句,使整段文字语意完整连贯,内容贴切,逻辑严密,每处不超过12个字。(6分)22.下列各句中的引号和文中“是什么”的引号,作用相同的一项是(3分)A.后来推而广之,“光”也讳,“亮”也讳.再后来,连“灯”“烛”都讳了。B.“修辞立其诚”,是《易传·文言)的一句话。C.“芦柴棒”着急地要将大锅里的稀饭烧滚,但是倒冒出来的背烟引起了她一阵猛烈的咳嗽。D.掩着耳朵去偷铃铛,这个法子太“巧妙”了。四、写作(60分)23.阅读下面的材科,根据要求写作。(60分)我们生活在和的年代,如今国泰民安,社会祥和;但今天的和来之不易,是无数革命前辈和先烈用率献和牺牲换来的,我们要倍加珍惜。上学期间,我们学过很多反映苹命文化的作品,了解了一些英雄人物和羊命故事。无论社会怎么发展,革命精神永不过时,雾要不断传承。革命精神是老一辈苹命家勇于实践、勇于探索、勇于思考、奋发进取的开拓精神,是不畏艰险、坚韧不拔顽强拼搏、攻坚克难的奇斗精神,是为竞和人民的事业“鞠名尽痒、死而后已”的献身精神。以上材料引发了你怎样的联想和思考?请写一篇文章。要求:选准角度,确定立意,明确文体,自拟标题:不要套作,不得抄袭:不得泄露个人信息;不少于800字。高三语文第8页(共8页)J几5C-24

物理答案)


![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考日语答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考日语答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考日语试题](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考日语试题)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考政治答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考政治答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考英语答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考英语答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考历史答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考历史答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考物理答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考物理答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考数学答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考数学答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考语文答案](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考语文答案)
![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考语文试题](http://pic.duoshouyun.net:32080/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考语文试题)
雅礼中学2024届模拟试卷(一)1英语试题)
雅礼中学2024届模拟试卷(一)1物理试题)
长郡中学2024届考前模拟卷一试题(语文))