体区吐现象,故特异性抑制DVC-rVRG环路的韩肿嘘线方框代表一,其中C代表人,它在成分上与A的区别是小管、集合管细胞质腹上的受体结合后,最丝号)摆图分析。组织细胞内产生的代谢废物如CO2。需依次经过,最终通过呼吸系统排出体外。等级需要的0,从红细胞中到组织细胞内被有氧呼吸利州至少穿社层双分子号,体现册收,使细胞外液渗透压下降。下列说法错误的鬼环境的作用是人进行蒂规体检时,通常要微血液生化查,检查单上每种成分的参考值(即正宿值)都有个变励围,原因是·。某人体检前因一次性饮水过量,出现组织细胞肿揭觉实、功能受损的症状,医生采用静脉注射高浓度氯化的注射液的方法为其治行使其恢复正常。改治行方增加法的原理是于协助扩散山(除注明外,每空1分,共11分)/答案自绍表赏会建外(2细胞,即体液中含有ADH,但只作用于肾小管1)内环境淋巴A中含有的蛋白质较C多山的只,点的高加,细胞外液渗透压下降,不会引起大脑皮层的2)组织液和血求6细胞与外界环境进行物质交换的蝶介(2分)号分子,起到调节作用,而催化是酶的作用,C3)内环境中的每一种成分都处于动态街中(2分)提高细胞外液的高子本度,从而提高细胞外液的渗告合题意可知,肾小管、集合管细胞通过AQP重透压,使细胞中的部分水分渗出,消除细胞肿胀(2分)2(12分)特定的光刺激下丘脑CRH神经元(细胞膜结构针灸是我国传承千年、特有的治疗疾病的手段。针刺是一种外治法,以外源性刺激作用于身体特定的部位(穴普误的是()位)引发系列生理学调节效应,远程调节机体功能。科学家揭示了低强度电针刺激小鼠后肢穴位“足三里”可以激活迷走神经一肾上腺抗炎通路,其过程如图所示。已知细菌脂多糖可引起炎症反应,请据图回答:髓迷走神经牌神竖元去甲骨上腺素兴分法◆T知胞→B细胞足三里回肾上腺湖去肾上腺素刺图2Prokr2肾上腺素H(案卷】感觉神经炎症会01流(1)迷走神经是从脑干发出的参与调节内脏活动的神经,属于。。(填“中枢”或“外周”)神经系统。研究发现,在电针刺激“足三里”位置时,会激活一组位于四肢节段的Prok2感觉神经元,结合示意图,其延传向大脑的特定区域。在针灸治疗过程发有形成的小鼠体细胞中都含有该基因,但该伸出去的突起部分可以将后肢的感觉信息通过钠离子通道开放,钠离子内流,从而使CHR中,兴奋在神经纤维上的传导是(填“单向”或“双向”)的。存在神经联系,即脑脾神经通路,该脑-脾(2)低强度电针刺激激活迷走神经一肾上腺抗炎通路起到抗炎作用,是通过Pok2神经元进行传导的,请写出激活需要两个信号,第一个信号是抗原和B变化并与B细胞结合,图2中激活B细胞(3)已知细胞外Ca2*对Na存在“膜屏障作用”(即Ca在膜上形成屏障,使Na内流减少。请结合图示分析,该调节过程涉及的反射弧:临床上如果患者血钙含量偏高,针灸抗炎疗效甚微的原因是一(4)研究人员利用同等强度的电针刺激位于小鼠腹部的天枢穴,并没有引起相同的抗炎反应,原因是这也为针灸抗炎需要在特定穴位刺激提供了解释。(5)请以健康小鼠为材料设计实验,验证低强度电针刺激激活迷走神经一肾上腺抗炎通路是通过Pok2神经元一;个大的还面密第需(金)可题:进行传导的。请写出实验思路及预期结果。实验思路:{常若1预期结果:(令01共,会S空套)然【答案】着氧加出求补张集血投号,熟合龙是德清中修金入(【)细胞内液22.(除注明外,每空1分,共12分)(2)足三里一PrOk2神经元一→延随→迷走神经一肾上腺(2分)点《)外周品春随或延髓?单向:系上则吸,油为底的夏的出幽量不(3)血钙过高使八阳+内流减少,降低了神经细胞兴奋性,导致抗炎功能降低(2分)不鱼醇)系数寒染品第业(E)(4)腹部不存在迷走神经一肾上腺抗炎通路的Pok2神经元(2分)教师用卷·生物学·第103页共192页页
29.What did Susan think of women cycling?A.It changed public moralsB.It made women more uinitedC.It offered women more Treedom.D.it made Victorian skirts more popular.30.What does the underlined word "them"in paragraph 4 refer to?A.Bicycle-related patent applications.B.Interviews with cyclists.C.Bicycle management chargesD.Broken restaurants and theaters.31.What section of a newspaper can the text be taken from?A.Business and economy.B.Environment and energyC.Entertainment and sports.D.History and culture.DChildren who suffer trauma (from abuse or violence early in life show biologicalsigns of aging faster than children who have never experienced adversity ()according tothe research published by the American Psychological Association.The study examined threedifferent signs of biological aging-early adolescence,cellular aging and changes in brainstructure-and found that trauma exposure was associated with all the three."Exposure to adversity in childhood is a powerful predictor of health outcomes later inlife-not only mental health outcomes like depression and anxiety,but also physical healthoutcomes like cardiovascular disease(,心血管病),diabetes and cancer,”said KatieMcLaughlin,PhD,an associate professor of psychology at Harvard University and seniorauthor of the study published in the journal Psychological Bulletin."Our study suggests thatexperiencing violence can make the body age more quickly at a biological level,which mayhelp to explain that connection.Previous research found mixed evidence on whether childhood adversity is always linkedto accelerated aging.However,those studies looked at many different types of adversityabuse,neglect,poverty and more-and at several different measures of biological aging.Todistinguish the results,McLaughlin and her colleagues decided to loek separately at twocategories of adversity:threat-related adversity,such as abuse and violence,and deprivationrelated与缺之有关的adversity,such as physical or emotional neglect or poverty.The researchers performed an analysis of almost 80 studies,with more than 116,000 totalparticipants.+hey found that children who suffered threat-related trauma such as violenceorabuse were more likely to enter adolescence early and also showed signs of accelerated aging ona cellular level-including shortened telomeres,the protective caps at the ends of our strandsof DNA that wear down as we age.However,children who experienced poverty or negleet didnot show either of those signs of early aging.In a second analysis McLaughlin and her colleagues systematically reviewed 25 studieswith more than 3,253 participants that examined how early-life adyersity affects braindevelopment.They found that adversity was assaciated with reduced.cortical()thickness-a sign of aging because the cortex thins as people age.32.What is the purpose of paragraph 1?A.To present an argument.C.To make a comparison.B.To bring in a finding33.What can be inferred from paragraph 2?D.To give a definition.A.Katie McLaughlin is a specialist in childhood diseases.BChildhood threat-related adversity has a huge influence on childrens later lifeC.Adversity helps children overcome mental and physical problemsD.Exposure to violence makes children mentally age most.How did Melaughlin and her colleagues conduet the researeh?A.By making analyses.Bycollecting examplesB.By interviewing participantsBy listing mixed evidence【2022新高考模拟冲刺卷·英语卷(一)第5页(共8页)XGK】
河南省重点高中2022届高三下学期阶段性调研联考二英语试题注意事项:1.本试卷共150分,考试时长为120分钟。2.答题前,考生先将姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。3.请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效。4.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.£19.15B.f9.18.C£9.15答案是c.1.What season is it most probably now?A.Summer.B.Winter.C.Autumn.2.Why was the woman absent from Jim's wedding?A.She looked after her daughter.B.She forgot the invitation.C.She wasn't feeling well.3.What does the man mean?A.He has no interest in wild life.B.He is sorry to fail the exam.C.He won't join the group.4.What does the man want to do?A.Book a room.B.Pay Mr.Stephen a visit.C.Invite the woman to dinner.5.What is the man trying to do?A.Make a reservation.B.Make an apology.C.Make aninvitation.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题.从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What is wrong with the jacket?A.It is large in size.
的提示内容写一篇英语短文,介绍你和家人在业余的日致的卦月。第13期第5-6版参考答案⊙时态:一般现在时1-5BACAC6-10ACACB11-15 CBABCme.My father buys 'some CDs of my favourite songs16-20ACBAD21-25 BACBD 26-30 DBCDCfor me because I like music.My friends give me some⊙人称:第三人称、第一人称必备词语及句型:31-35 ACBDA36-40 ABCDC 41-45ABCDDcards and books.I'm really happy to get these presents.46.concert47.special48.cutsAt the party,my friends sing Happy Birthday for me.birthday cake,at the party,share...with49.scarves/scarfs 50.match51.happyI cut the cake and share it with my parents and friends.My mother makes a nice birthday cake for me.52.plans53.parties54.presentsI have a great birthday today.*My father buys some CDs of my favourite songs.55.eating56.s057.dress【写作指导】*My father buys some CDs for me because I like58.gets59.songs60.chooses本篇写作要求我们以日记的形式记录自己的生music.61-65 EDBAC 66.in Chinese 67.stay healthy日聚会。写作前要根据提示内容构思短文框架,首先*My friends give me some cards and books68.at weekends 69.I'm afraid 70.goes to the cinema介绍父母和朋友为自己准备的生日礼物,然后再介*I'm really happy/glad to get these presents.One possible version:At the party,my friends sing Happy Birthday for meSunday August 28Fine绍生日聚会上的活动,最后表达自己的感受。Today is my birthday..My parents have a birthday主题:人与自我之生活与学*I cut the cake and share it with my parents and friends.party for me.My mother makes a nice birthday cake for⊙子主题:家庭与家庭生活*I have a great/wonderful birthday today.
23.D细节理解题。根据题干可以把答案定位在最后一则活动介绍中,其中“William Eggleston's‘The Red Ceil-ing'is a monument with his secret of using colors to transform common things into beauty.”说明威廉·埃格尔斯顿是当今社会最了不起的摄影师,他以巧妙使用各种色彩把寻常的事物变得美好而闻名,因此选DB本文是一篇记叙文。圣诞节快到了,但是作者的大儿子因为出车祸而坐在轮椅上。为了让孩子们度过一个快乐的圣诞节,作者从网上买来孩子们小时候喜爱的玩具,孩子们度过了一个难忘的圣诞节。24.C推理判断题。第一段说,作者的大儿子贾森因为车祸受伤坐在轮椅上,这使作者在为准备什么样的圣诞礼物才是完美的而发愁,文中提到“圣诞老人必须要有创意”,由此推断选C,作者觉得自己在选购圣诞礼物的时候需要有新想法。25.A细节理解题。第三段说,作者看到兄弟俩合作把他们最喜欢的变形金刚玩具变成“汽车人”的时候,就想到曾经有好多次被盘踞在家里地板上的变形金刚绊倒的场景,由此可知选A。26.D词义猜测题。语境说这些玩具被孩子们遗忘很久了,但是因为“圣诞夫人”有创意的购物而被重新记起,因此画线词的含义是D。27.B推理判断题。从本文的叙述可以看出,作者在圣诞节来临之前,为了安慰车祸受伤的孩子,很有创意地从网上淘来孩子们小时候玩的各种玩具,让孩子们度过了一个快乐的圣诞节,由此判断选B,作者是非常体贴的。本文是一篇说明文。在新冠疫情的背景下,越来越多的公司采取居家办公的模式。这种模式让公司可以从工资收入相对较低的地方招聘员工,从而缓解招工难的问题,员工也愿意为了能居家办公而舍弃高工资。28.C细节理解题。根据第二段中“but workers kept departing to seek higher wages”可知Extra Space Storage公司的工资在涨,但是员工还是为了寻找更高的工资而不断离职,从语境的因果关系看,员工不断离职的原因是为了寻找更高的工资待遇,因此选C。29.B推理判断题。第二段提到这家公司前后的变化,这家公司曾经为了招到员工而发愁,如今,有了居家办公这个新模式,他们能从工资水更低的地方招聘员工,应聘者的数量也大大增加。由此判断选书。30.A推理判断题。第三段Tammy Browning说,疫情传播了一个观念,那就是我们能够尽可能地“撒网”。由此推断选A,此时雇主选择员工的范围就更广了。31.D推理判断题。最后一段谈到职员对于居家办公的态度,说员工们愿意接受远程办公带来的收入减少。因此选D。D本文是一篇说明文。目前,餐厅、农民、食品公司都在寻求解决食物浪费这一问题的方法。文章介绍了一些努力研发高科技产品来帮助减少食物浪费的企业,也说明了技术研发方面的困难;并在最后提到,其实要解决这个问题,最终还是需要人们从家庭自身开始重视这个问题。32.C细节理解题。第一段提到几家公司在保护食物方面所做出的努力,Ryp Labs研制的是一种粘贴剂,它能够缓慢释放气体,延缓食物的成熟过程,因此选C。33.A细节理解题。根据题干可以把答案定位在第二段。该段提到美国最大的杂货零售商克罗格公司与ApelSciences公司的合作终止了,因为消费者不愿意在购买水果的时候为那一层特别的涂层而多付钱,因此选A。34.B推理判断题。最后一段Cabrera提到,因为食物浪费主要是发生在家庭中,因此,鼓励人们减少食物的购买量、提高食物新鲜度的准确性等做法能够更有效地减少食物浪费,由此判断选B。35.B标题归纳题。通读全文可知,本文介绍人们正在努力用高科技手段解决食物浪费的问题,因此本文的标题选B。本文是一篇说明文。意大利首都罗马的一家商店收来略有瑕疵的服饰,然后将它们低价出售,所得收入都被用来支持慈善事业。36.G语境题。语境表示递进关系,前文说这家商店卖的是服装、鞋类和装饰品,G项说这些商品都是时装公司打折扣捐献的,因此选G。37.F语境题。本题考查并列关系。前文说这家商店让有瑕疵的物品有了新的归属地,F项说这家商店这样做还能做慈善,帮助到那些需要帮助的人,符合语境。英语第3页(共6页)
3l.D。推断。根据倒数第三段中的tradition also refers to the things that have been developingand that are still being created以及最后一段中的The study of traditions should be combined withpractice可知,王澍认为我们应该结合实践对传统进行再创造。人与社会一一体育参考答案A 21-23 DCAB 28-31 CDAB解析A篇本文是应用文。文章介绍了世界上最大的几座体育场。2l.D。理解具体信息。根据第一段中的However,that was small fry compared with the city'sCircus Maximus,which accommodated around250,O00 people可知,马克西穆斯竞技场可容纳约25万人。22.C。理解具体信息。比较文章末尾所列出的Michigan Stadium ..Opened::October 1,1927.Beaver Stadium...Opened:September 17,1960.Ohio Stadium ..Opened:October 7,1922、Kyle Field.Opened:September24,1927可知,俄亥俄体育场建成的时间最早,年代最长。23.A。理解具体信息。根据第四段中的All these stadiums are…still hosting the biggestevents in world sport可知,文章所列出的这几座体育场仍在举办世界上最大的体育赛事。B篇本文是说明文。文章主要介绍了竞走的基本动作要领、对竞走者的体能要求及对身体的冲击力,并给想要尝试竞走的人提出了建议。28.C。推断。第二段开头指出Race walkers are conditioned athletes,下文进行解释thesport's rules require that a race walker's knees stay straight through most of the leg swing and onefoot remain in contact with the ground at all times,.由此推知,竞走的特殊规则对竞走运动员有制约,故选C项。29.D。理解具体信息。根据最后一段中的some of the injuries associated with running,suchas runner's knee,are uncommon among race walkers可知,相对于跑步来说,竞走的优势是膝盖受伤的可能性小。30.A。理解具体信息。根据最后一段中的anyone wishing to try race walking should probablyfirst consult a coach or experienced racer to learn proper technique可知,Dr.Norberg建议想要尝试竞走的人应该先咨询专业人士。31.B。理解观点、态度。作者在开头用研究结果引出本文话题,通过引述科研人员的话介绍了竞走这项运动对身体的益处以及存在的问题,由此可推知,他对竞走运动持客观态度。
第三部分:英语知识运用(共两节,满分30分】第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)1内阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(AB、C和D)中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。s,neYSikander Bizenjo is always a caring and devoted young man.When COVID-19 41 into Pakistan,Sikander Bizenjo knew where the pandemic()would have the biggest 42:on the poorest areas ofhis country,including places like his home province of Balochistan.More than7 percent of the populationin this area live a 43 life,struggling to 44 education and health care.Sikander had 45 from Balochistan to Karachi,where he is now a manager at a businessschool.But he knew he needed to do something to help his 46 during the pandemic.After 47 out to local government officials and aid organizations,he learned that manyfamilies lacked()food and that hospitals are 48 of medical equipment.So he founded agroup called the Balochistan Youth Against Corona,which 49 money to provide food monthlyfor 10,000 families in Balochistan.The group also delivered personal 50 cquipment,masks,faceshields(and hand wash,which are very51,during the pandemic,to health workers.The 52 from other volunteers has been awesome,he said."I've seen the very best ofkindness 53 out of this pandemic.Each of us has the ability to make choices and to take action."One of the reporters said,"54,many people from all walks of life are doing their 55 tohelp others.The pandemic is bringing all of us together."41.A.fellB.spreadC.marchedD.flashed42.A.impactB.powerC.troubleD.pressure43.A.quietB.luckyC.poorD.lonely44.A.gain access toB.keep up withC.have contact withD.get down to45.A.pulled throughB.dropped outC.stood outD.moved away46.A.hometownB.charityC.communityD.school47.A.givingB.makingC.reachingD.laying48.A.fullB.shortC.sick说D.proud49.A.requiredB.earned-C.raisedD.borrowed50.A.instructiveB.protectiveC.productiveD.creative51.A.beneficialB.influentialC.convenientD.affordable52.A.guidanceB.experienceC.confidenceD.support53.A.comeB.riseC.getD.run54.A.RegretfullyB.GenerallyC.PatientlyD.Thankfully55.A.detailB.partC.businessD.defense2022一2023学年普通高中高一(上)期末教学质量检测英语试题第8页共10页
-
第二节主题语境:人与社会一一科学本文是说明文。文章介绍了客户投诉背后的心理学。56.what。考查连接词。设空处引导宾语从句,且在从句中作Iove的宾语,表示“什么”,故填what。57.there。考查存现句。there is no better...than表示“没有比…更好的…”。58.conducted。考查动词-ed形式。设空处作后置定语修饰studies,.且studies和conduct之间是逻辑上的被动关系,故填conducted。59.using。考查动词-ing形式。设空处作状语,指出Robin Kowalski使用的研究工具,且主语Her work与use之间是逻辑上的主谓关系,故填using。60.motivation。考查名词。设空处上文有people's修饰,故填名词motivation。61.to undertake。.考查动词不定式。be(more)likely to do意为“(更)可能做”,故填toundertake。62.customers。考查名词复数。customer为可数名词,前面有5%-10%of.修饰,应用名词复数形式,故填customers。.63.higher。考查形容词的比较级。根据下文中的than those who do make a complaint可知,本句将投诉的顾客和不投诉的顾客作比较,指出后者更有可能转向竞争对手,故填higher。64.greatly。考查副词。设空处作状语,修饰动词encourage,.需用副词,故填greatly。65.it。考查it的用法。本句是强调句“it is ...that.”结构,强调了customer feedback的重要性,故填t。本套试题复现的教材词汇有:waste,warning,conflict,resolve resolution,silent,angerangry,explain,advice,understand,issue,solution,customer,service,community,complain complaint complainer,council,trouble,share,necessary,friend,negative negatively,outside,judgment,as a result,fail /failure,clear/clearly,firm/firmly,identify /identification,invest /investment,request,dozen,distribute
53.A.wonderB.wayC.chanceD.doubt54.A.arrivedB.survivedC.understoodD.escaped55.A.responsibilityB.opportunityC.placeD.lead第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Zhao Wenying,a 65-year-old woman from Zhejiang Province,recently became theworld's oldest person 56(pass)the professional Rubik's Cube (B-level exam.Shealso holds the world record for a person over the age of 60 to solve the Rubik's Cube blindfol-pded(蒙上眼睛的).Before retirement,Zhao was a math teacher.After she stopped working,she began tosolve the Rubik's Cube as 57 hobby.As a green hand,Zhao learned a little 58 (slow)at first.Yet she was determined to get good 59 it.She found some online courses andspent more than four years 60 (learn)to solve the Rubik's Cube by herself.Later,she learned how to do it blindfolded."When I first learned to solve it blindfolded,如I was 61 (curiosity)about how other people did it.I just thought if they could do it,I邮could too,Zhao said.Then she found a professional to teach her.Though it is difficult forQ如戡people in 62 (they)60s to learn to solve the Rubik's Cube blindfolded,Zhao did her best长to learn the 63 (skill).During her learning process,she used up four notebooks in all."Everyone 64 (have)a dream and you must realize your dreams through hard work.While realizing dreams is a moment,following dreams is a process 65 happiness trulylies,”Zhao said.舒第四部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)南你校将举行以“善待野生动物,实现和谐共处”为主题的英语演讲比赛,请你写一篇发言稿参赛,内容包括:艇1.野生动物的重要性;2.野生动物的现状及其原因;3.发出号召。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Good afternoon,everyone!That's all.Thanks for your listening.【高一英语第9页(共10页)】·22-12-266A·
参考答案美主义者,做什么事都要力争第一的故事。文章告诉我们:犯错误或失败没关系,重要的是从中得到经验和教训。九年级(全)Units7~81.best 2.excited 3.to win 4.choosing 5.efforts一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述学校的一次班会6.a 7.completely 8.when 9.cheered 10.It上老师通过提问的方式,让学生熟悉学校的规章制度及其重要读写积累性。文章告诉我们校规的重要性。身为学生,我们应该遵守DTalking with others plays an important role in becoming校规。outgoing and active.1.B2.D3.B4.A5.C2We show respect to people around us,in return,they will respect6.A7.D8.B9.C10.B11.D12.A13.C14.C15.Bus.四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要阐述了很多时候,我们思维拓展常常会希望自己的身体更完美一些。事实上,我们每个人都是不A同的,要接受、善待自己的身体,拥有身体自信。二、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了图书馆里应该遵守1.Accepting and feeling good about our bodies.的一些规则。2.Our size and shape,skin color,appearance and any physical disa-1.D2.B3.B4.Abilities.三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在九年级时,跟3.Your body.随学校的足球俱乐部一起去伦敦旅行。在等待去餐厅吃午饭时,作4.It costs much./The cost is high者由于被附近商店出售的精美手工艺品所吸引而脱离了大部队,导5.To lead readers to build up body confidence.致老师很担心,差,点儿联系作者的家人,让他们也担心。文章旨在告诉我们遵守规则的重要性。九年级(全)Units5~61.at 2.guests 3.to leave 4.a 5.enjoying 6.quickly一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍的是六年级的学7.was running 8.my 9.and 10.will get生Abhijeet Ghosh发明智能垃圾桶的过程以及这种垃圾桶的工作四、【主旨大意】本文是一篇夹叙夹议的文章。文章通过讲述作者的特点。爸爸违背诺言后被妈妈惩罚的故事,生动形象地向我们描述了法律1.B2.D3.A4.C5.B制度在我们的社会中起着非常重要的作用。6.D7.A8.C9.B10.C1.By turning to the Internet./By searching on the Internet.11.C12.A13.C14.C15.B2.A Disney trip if the writer won the Star of Outlook competition.思维拓展3.She stopped giving Daddy pocket money.4.The whole world will be in a mess.二、【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了熊传发为5.The system of law plays an important part in our society./We need tofollow the law.了传播民间传统艺术—吹糖人所做出的贡献。文章旨在引导学生关注传统文化,传承传统文化。读写积累1.B2.A3.A4.CDMaking class rules sounds like a necessary thing.三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了风筝的发展史。2We all agreed on the class meeting about safety education.在古代,中国人用风筝来试风、提起人,而后传入印度和阿富汗。3Istop riding to school by myself because my parents think it is a little1860年到1910年,风筝被用于科学研究,在这之后,风筝主要用bit dangerous.于娱乐。如今,由于多种原因,放风筝的人越来越少了。九年级(全)Units9~101.testing 2.its 3.known 4.amazing 5.but 6.to一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在邻居Bih家7.started 8.mainly 9.activities 10.the用餐时体验到的文化差异,包括餐具使用、饮食特,点以及越南语和英思维拓展语之间的差异。A quality that people find is attractive or interesting./Be attractive1.C2.A3.D4.D5.Cor interesting./吸引力。6.A7.C8.B9.D10.B四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国品牌如今11.B12.D13.A14.B15.A在国际市场大受欢迎,“中国制造”不再是人们印象中的便宜、质思维拓展量差的形象,而是朝着更高质量和更时尚的方向发展。近几年,越来越多的中国品牌取得不错的成绩,同时中国也希望抓住机遇二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中西方文化的差异,在世界市场上发挥更大的作用。我们应该了解这些差异,否则就会误会彼此,互相尊重彼此的文化是1.It increased from 38%to 70%.It increased 32%.不同国家地区人们友好交往的前提。2.Because people could share their daily life and creative ideas1.B2.A3.D4.Athrough it.三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了紫禁城作为中国和Because Chinese products are affordable,fashionable and of high世界其他地区沟通的一座桥梁。这里进行了许多文化交流,利玛窦quality.和郎世宁在其中做出了巨大贡献。The writer thinks "Made in China"grows fast in quality/attracts1.but 2.centuries 3.the 4.brought 5.themmany foreigners'attention./..6.sent 7.to paint 8.traditional 9.widely 10.ofI feel very proud/excited/surprised about our country's great四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了加拿大、巴西和印度change/development./...三个国家的人们在初次见面和见面打招呼时一些不同的礼仪惯。25
21.A73,D86形P01C9月C1627,0(o
The huge honeycombed(蜂巢状的)building,named【写作提示】第三部分Bougainvillea,is located on a university campus in作者和丈夫搬到了一个小镇上生活。镇子上几乎每Fianarantsoa,a town in Madagascar.It was developed inpartnership 62.with 14Trees,which was well qualifiedbecause it built the world's first 3D-printed school in Malawi.第四部个家庭都拥有一个菜园。作者也想要一个菜园,但她苦于没有经验,不知该如何着手。她的邻居Charles向她伸出The construction began with the printer 63.pouring (pour)a了援助之手。根据续写第一段的首句可知,第二天早上cement-like mixture(水泥状混合物)into a pattern to create thewalls.Once the cement dried,a Madagascan crew rushed in toCharles去查看作者的菜园。看到菜园里杂草丛生,言运attach the locally 64.produced (produce)roofs,doors andCharles当时什么心情?他去质问作者了吗?他还会帮作windows.The pilot project took several weeks from start tofinish and reportedly cost $300,000.Maggie Grout,who作者继续打理菜园吗?本段可据此展开叙述。根据续写第二段的首句可知,一回到家,作者直奔菜园,却没有看到一65.was born_(bear)in China and is the founder of ThinkigHuts,hopes the cost of future 3D-printed schools will be株杂草。菜园当时是什么情形?作者心情如何?她向controlled effectivelv.Charlesi道谢了吗?One possible version:第一节第四部分The next morning,he went to check on my校英文社团正在举办主题为Adversity helpsgarden.When he saw it,he was shocked.A littlepeople grow的英语演讲比赛。请你写一篇演讲稿部分upset and confused,he went to see me.Finding Iwasn't at home,he sent me a message and I参赛,内容包括:explained everything and apologized.After ending1.逆境助人成长的原因;the call,he set about removing the weeds.Through磊2.逆境助人成长的意义。作great efforts,he finished it,and continued helping注意:写作词数应为80左右。take care of the vegetables.Not knowing hisheartwarming deeds,I worried my garden wouldgbe messier.【写作提示】Once returning home,I went straight to my第四部分本写作要求你写一篇主题为Adversity helps第四部分garden,only to see no single weed.Clearly,Charlespeople grow的演讲稿。时态应以一般现在时为主,had been there.The garden was in good order.人称应以第三人称为主。审题可知,第一段应引出Every row was neat.Every plant stood proudly inplace,surrounded only by dirt.I was moved to演讲主题—逆境助人成长;第二段具体阐述逆境tears by what he had done and also felt guilty写助人成长的原因;第三段总结全文,说明逆境助人about it.The next day,I sincerely thanked Charles.成长的意义。作I no longer thought of it as "my garden".It is,andalways has been,Charles'Garden.One possible version:第B1-B4版Adversity helps people grow1-5ABABC56.an第四部分Good morning,everyone,期6-10 CBACB57.accessibleIt's a great honour to stand here to give my speechtitled“Adversity helps people grow”.11-15AABBC58.severely版16-20 CABAC59.organizationOn the one hand,adversity leads people to attempt to21-25 DABBA60.to meethandle it,which forces them to develop their potentialabilities.On the other hand,the successful experience of26-30 DCDCC61.which31-35 BADCDovercoming adversity can boost people's confidence,so62.withthey won't give up without a struggle the next time they36-40 FEACD63.pouringface adversity答案41-45 ACBDC64.producedSo,overcoming adversity will bring us confidence46-50 DDABC65.was bornand confidence is the key to success.Thanks for listening?感51-55 BCADB第二节阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语写作第一节One possible version:续写两段,使之构成一篇完整的短文。第Adversity helps people grow第四部分注意:plod1Good morning,everyone,1.续写词数应为150左右BIt's a great honour to stand here to give my speech2.请按如下格式作答。titled“Adversity helps people grow”.o groThe next morning,heOn the one hand,adversity leads people to attempt towent to check on my garden.handle it,which forces them to develop their potentialabilities.On the other hand,the successful experience of写作overcoming adversity can boost people's confidence,soOnce returning home,I答they won't give up without a struggle the next time theywent straight to my garden,only to see no single weedface adversity.So,overcoming adversity will bring us confidenceand confidence is the key to success.Thanks for listening
Text 4M:What do you want to get Anna for her wedding?W:I'll buy her a beautiful dress.She wants one for a long time.And you?M:I'm not sure.I'm likely to turn to her husband.Text 5W:It's nice to see you here,Mark.Have you found a job here?M:No.I've been visiting my uncle in San Francisco.W:Great.How about we talking over coffee?M:Why not?Text 6M:Do you like ethnic food?W:Yes,I do!I like Mexican food and Thai food.M:Really?Have you ever tried Moroccan food?W:No.M:I haven't tried it,either.But my friend Tony tried it once and said I should have a try.W:Do you know where that Moroccan restaurant is?M:Tony gave me this address.W:Great!Let's go there for lunch!I'd like to try something new!Text 7W:David,did you have a happy childhood?M:To a large extent,I did have a happy childhood.W:Did you do chores after school?M:To be honest,I didn't have very many chores to do,but one thing that my mom always got on my caseabout was cleaning my bedroom.W:I feel jealous when I hear stories like yours.When I was young,every week I had to clean the bathroomand my bedroom.I did the dishes every day after dinner,all the time.M:Did you get money for your chores?W:No.My parents always said to me,"What?We're going to pay you to do the work that you're supposed todo?"M:They do have a point,but many kids do get money for helping around the house.W:You know,I have a friend named Andrew.His weekly chore was that he was supposed to cut the grass,and his dad would pay him.Text 8M:Excuse me.I'm from Girl's News.May I ask you some questions?W:Yes.Go ahead,please.M:Do you like learning languages?参考答案第6页(共7页)
第二节读后续写(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。On the last day before Christmas,I hurried to the stores to buy the remaining gifts I didn't manage to buyearlier.Seeing all the people crawling along in the queue there,I started to complain about this annoyingChristmas.Nonetheless,I made my way to the toys section.Once I was there,I started to curse at the pricesas I wonder if all kids really play with such expensive toys.While looking in the toys section,I noticed a small boy of about five years old,pressing a doll against hischest.He kept on touching the hair of the doll lovingly and looking at the pricetag.His eyes looked so sad.Before I knew it,I found myself bending over and asked who he wanted to give the doll to."It is the dollthat my sister loved most and wanted so much for this Christmas.She was so sure that Santa Claus wouldbring it to her."Still holding the doll in his hands,the boy continued,"but I don't have enough money."I told him that maybe Santa Claus would bring it to her after all and not to worry.However,he repliedsadly,"My sister and I are living with Granny.She is a cleaner in a big building and she is working very hard.She tries her best to give food to us."My heart nearly stopped."I told Granny and my little sister that Santa Claus will send gifts to them,"thelittle boy looked up at me and said,"I prayed to God to help me and I started to save every coin in my pockethalf a year ago,so that I could have enough money to buy them each a small gift for Christmas.But now I don'teven have enough for the doll."He looked at the doll again quietly with sad eyes.Tears welling up in my eyes,I quickly reached for my wallet and took a few dollars out.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡上的相应位置作答。I said to the boy,"What if we checked again,just in case,to see if you have enough money?"Two days later,I happened to be in a neighborhood visiting my friend when I spotted a familiar doll,andtwo little people._舟山市2022学年第一学期高二英语期末检测卷(第8页共8页)
Start seeds early indoors and re-plant them into larger containers several times before movingthem outdoors.38,removing leaves from the bottom one-third of plants and burying stems up to thenext set of leaves.This will produce stronger plants.Remove new flowers that develop at the top of the plant when older fruits near the bottom beginto grow.39 Pay close attention!Observe the plants daily for pests and diseases.React quickly toprevent problems.Remove the small growths where the plant's stems and branches meet.This will prevent themfrom taking away nutrients and shading developing fruit under them.40 instead of letting them develop into a shorter,wider shrub ()Finally,water,fertilize and weed!A.Plant them deep each timeB.Rich soil benefits the growthC.Tomatoes are not difficult to growD.Skills are demanding in growing tomatoesE.Cut back the plants to kecp only one main branchF.They are all genetically designed to produce large fruitG.This will force the plant to produce fewer but larger tomatoes第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I was born two months premature with underdeveloped lungs and a heart condition.The doctorssaid I wouldn't live long enough to 41 it out of the hospital.As the days went by,doctors couldn't42 I was still alive.They told my mom I was defying (the odds.With each new day camenew struggles and challenges,but also more 43.Everybody began to see I was a 44.I exceededeveryone's expectations and was 45 from the hospital one month later.Years went by and I was pretty much just like every other kid,though I went to the doctor oncea month for 46 and that became part of my normal 47.However,things started to 48 when I was intwelfth grade.I had a constant 49 in my chest and I'd have to start a treatment program right away.The program was very_50_to the chemotherapy cancer patients go through.Should I do the treatmentand 51 not graduating with class for missing too many days of school or should I put it off till the
第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I still remember the day when we decorated the house.I was ten and it was two weeks beforeChristmas.I was looking forward to my presents.Since I'm the youngest in the family,all of the familymembers would give me a gift one way or another.Sometimes it was a cookie or a hug but it was alwaysthere.I was the only center of attention and it was feeling good.My uncles usually would ask me what I wanted before Christmas and that year I knew what I wanted.It was the spaceship I saw in the ads.I was dreaming of opening a big gift box,and it was there.But thatyear it came in a way that I wasn't expecting.It was two weeks before Christmas.Just two weeks.She couldn't wait.My dear mother told myfather that it was time,and then we went to the hospital.After an hour,they told me that I had a sister now.But I didn't want a sister.I wanted a spaceship.The next few days went so fast.No one was caring aboutme.Everyone was talking about her and I knew that my life is never going to be the same ever again.I之0wasn't ready to grow up,to be a big brother.But it just happened in an instant.On the day before Christmas,everyone was in our home,talking only about my newborn sister.Myfamily was becoming hers.Even my uncles didn't ask me anything about the gift.She stole everythingI'd ever had,my life and my presents.Thinking about this,I cried to sleep.I had a nightmare (andwoke up at the middle of the night.Shadows were all around me,and I was defenseless and so weak.Iran into my parents'bedroom but couldn't wake up my poor parents who were just too worn out.I wasstanding near their bed,trying not to cry when I saw her.She was awake and looking at me with her bigeyes in her small bed.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Suddenly a long shadow came into the bedroom and she started crying.After having comforted her,something slowly changed inside me.高三英语第10页(共10页)
2023年省城名校中考调研英语(试题卷)注意事项:1本试卷共四部分十大题,满分120分。考试时间为120分钟2.全卷共有试题卷8页,答题卷2页。请将答案填写在答题卷上。3.考试结束后,请将试题卷和答题卷一并交回。第一部分听力(共四大题,满分20分)I、短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。在每小题所给的AB,C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。Where will Jane be tonight?MUSEUM1391o1,aCHOME刷0h长What may the girl do?Bwhat will Lily do tomorrow?B.Have a guitar lesson.C.Go tothe park.A.Fly a kite.How often is Carol late for class?A.Never.B.Seldom.C.Always.Bs.What's the relationship between the speakers?A.Teacher and student.B.Brother and sister.C.Son and mother.Ⅱ,长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6至7小题。WhyMngthe call?A.To say sorry.B.To say thank you.C.To ask for help.How will Li Ming go back to his country?A.By ship.B.By train.C.By plane.听下面一段对话,回答第8至10小题。8.Where did Peter go?A.Paris.B.Tokyo.What did Peterthnk of the city?C.Beijing.A.Beautiful.B.BigC.Modern.Howong did pethere?A.About two weeks.B.About three weeks.C.About month.023年省城名校中考调研(-小·英语(试题卷第1页共8页
organizers和上文中的Organizers、pocket为原词复现关系。语言运用第一节主题语境:人与自我一一生活与学本文是记叙文。作者鼓励女儿勇于尝试,直面困难41.D。42.A。根据两空之间的what's wrong和下文中的Hot tears continued racing down hercheeks可推断,当女儿走近时,作者看见她在哭,因此着急地询问发生了什么事。43.B。下文中的In preschool,,we don't have to.I want to quit提示本空答案。quit离开(工作职位、学校等)。44.C。45.B。根据上文中的I was embarrassed by her cries和本句中的Honey,let's get into thecar and...it可知,作者虽然因女儿的哭喊感到尴尬,但还是控制住了自己的脾气,好声好气地向女儿提议上车细说。46.A。根据下文中的I thought you liked the school和What makes you say that可推断,女儿的话应是让作者感到很惊讶,故surprises符合语境。47.C。根据上文中的What makes you say that和下文中的I.Ican't.draw the letter‘s可知,在作者的询问下,女儿哽咽着说出了真相。48.D。根据上文中的l.Ican't.draw the letter‘s可知,作者的女儿想回到学前班,因为在那里不用写(字母)。49.D。根据上文中的I want to quit和下文中的If you want to learn something,.you have to stickwith it可知,作者试图告诉女儿逃避并不能解决问题。50.A。根据本句You need to try and I will.you可知,作者对女儿说:“你需要去尝试一下,我会帮助你的”,故help符合语境。51.C。根据上文中的If you want to learn something,you have to stick with it和本句Try yourbest to.the difficulties可知,作者认为,如果一个人想要学某样东西,就必须持之以恒,并努力解决学过程中遇到的困难。address设法解决,处理。52.D。根据上文中的My words worked和本句My girl...to work on writing the letter“s”afterschool for a few days可知,作者的女儿听进去了作者的话,计划用放学后的时间学写字母“s”。53.A。根据本句中的cried about it可推断,在刚开始练写字母s的那几天,作者的女儿仍然感到焦虑和紧张,故nervous符合语境。54.C。根据下文中的I wrote an‘s可知,作者的女儿学会写字母“s”了。make it取得成功。55.B。根据本句中的our story can encourage more parents to let kids have a try and know theimportance of perseverance可知,作者希望自己和女儿的故事能鼓励更多父母让孩子们去勇敢尝试,这样孩子们才能明白坚持不解的重要性。第二节主题语境:人与自我一一生活与学本文是记叙文。文章讲述了作者第一次吃小笼包的经历。56.which。考查关系代词。设空处引导非限制性定语从句,对空前的story进行补充说明,且在从句中作主语,故填which。57.kinds。.考查可数名词的复数。kind在此意为“种类”,是可数名词,根据空前的two可知,此处应填kinds。58.the。考查冠词。此处表示“最好的食物”。形容词最高级前用定冠词the,表示“最…”。59.of。考查介词。instead of作为某人或某事物的替换。
第26.What does the underlined word "splurging"in第二节paragraph 3 probably mean?第阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空A.Trying to save money.白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Spending much money freely.t of time a分C.Making a plan for her money.D.Being concerned about money.分edhMa27.What is the author's purpose in writing the text?Traveling will remind yeA.To introduce some lessons about making a budget.Usually,you ofien knd through the things you读B.To stress the importance of saving money in our life.读pWh0风he trarvel is to escaTo encourage people to learn some budgeting skills.t you can vG Ifyou're san a trip,this article will give you eD.To remind people to pay attention to their lunckBe opn to the and be illing to let evbudget.C第节阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。28.What does Alice Williams mainly want to say inparagraph 2?People say home is where the heart is Hower,when the homeyou're living in isn't safe,the heartache can be a real headache.That wasA.Taking in more protein makes us healthierthe 41for one Nova Scotia family until neighbors stepped in to helpB.Our diet alone may not give us enough nutrition.them 42the difficulties.C.Eating junk food is the fastest way to gain weight.分When Alvero Wiggins was diagnosed with kidney failure,it createda(n)43effect on the family.That meant spending about nine hours a dayProtein powders have advantages in gaining weight.on treatment And that also meant 44 work.Unable to earn a living.theywere foreed o move intoa shelter.29.What should we avoid doing according to the FDA?Depending on protein shakes to gain weight(A)41.A.situationB.intentioncompletely.言C.solutionD.requestB.Using supplements after a complete meal(C)42.A.presentB.avoid C.solveD.experienceimmediately.用(D)43.A.oppositeB.magical C.slightD.lastingC.Eating some high-calorie foods for weight gain(D)44.A.taking onB.returning toD.Paying too much attention to our weight.8C.searching forD.knocking off45Wiggins had developed strong ties with his community.Before30.Why does Alice Williams suggest avoiding pre-madeshakes?They usually contain unhealthy elements.B.They slow muscle growth and recovery.第三部分his lless he wasan active in two.Somanypeople in the neighborhood were 46to offer a helping hand.Sarah MacLaren had worked alongside him for years.And she knevhow much Wiggins invested in the pursuit of 47 others.So she thoughthe 48 to get something back.Getting this family a better place to live inbecame the most 49 mission for herC.They perform poorly in weight gain.(C)45.A.AccidentallyB.FinallyD.They are often overly advertised.语C.FortunatelyD.Secretly31.What is the best title for the text?(B)46.A.hesitantB.willing C.proudD.curiousA.Protein powders are helpful in losing weight(C)47.A.teachingB.understandingB.Having a healthy diet while gaining weightC.helpingD.acceptingC.The nutritional benefits of protein shakes用(B)48.A.pretended B.deservedC.hopedD.affordUsing protein shakes to help gain weight(A)49.A.importantB.challenging感C.dangerousD.unpleasantDMacLaren was 50 a local housing initiative-A Home for Everyone32.What does Yaniv Maor intend to show in paragraph第For the past 15 years,she and her peers have51funds for variou2?housing-related charities.Along with her charitable board,the52 wasA.The main functions of FARsmade that this year's eamings would go toward helping the Wiggins familyB.The farmers'constant worries.find a home.With their53 a four-bedroom townhouse would be thehome of the family."It means a lot to us,"Wiggins told CBC with 54The reason for developing FARs.分"Idon't even know how to find the words to55 everybody who hasD.The great demand for fruit managers.supponted me."33.What can we infer from paragraph 3?(C)50.A.in favour ofB.in response toA.Human demands are the driving force of human语C.in charge ofD.in need ofdevelopment.(D)51.A.startedB.borrowedB.Smart robots intended for farming are springing upC.exchangedD.raisedworldwide(B)52.A.promiseB.decisionC.assumptionD.discoveryC.Most technical developments are based on artificial用(A)53.A.effortsB.wordsC.tipsD.skillsintelligence.(A)54.A.excitementB.embarrassmentDaily observations can be a source of inspirations for感C.confusionD.sorrowinventions.(B)55.A.rewardB.thankC.greetD.invite第第三节阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括34.What is paragraph 4 mainly about?号内单词的正确形式。A.What FARs can do.部The world is full of tea drinkers.Past studies in卷How FARs work.China and Japan,56.where green tea is popular,C.What FARs are like.have suggested several health benefits.Now,a newD.How FARs are developed.study suggests that tea might help those who drink it35.In what aspect are FARs expected to play a语live 57.longer (long)than those who don't.great role?The study 58.was performed (perform)byA.Increasing the production of fruits运scientists from the National Cancer Institute of theB.Developing agricultural technologies.US.They examined the data 59.gathered(gather)C.Increasing the efficiency of laboring.用about black tea drinking behavior of 500,000Solving the problem of labor shortage.康adults in Britain for 14 years.3
C篇Lecturers.考查名词复数根据谓语动词cover.及设空主题语境:人与自然E篇宇宙探索处位于句首可知,此处应填Lecturers主题语境:人与自我一生活是新闻报道章主要介绍了韦伯太空望远镜文是新闻报道文章主要介绍了东南亚和太洋8.swiftly.考查副词。被微流星体击中这一事件】作状语,故填swiftly设空处修饰cover a lot of material,an。地区的机场比西方国家的机场更现代化,提供更好的值机设施和更舒适的环境g.shorten。考查动词。根据设空处前面的can可知,设空考查冠词。keep an eye on意为“留神,留意”2.potentially考查副词。,设空处修饰填potentially此处需注意potential并不修饰hreat后面的impactful,故1.考查形容词。设空处修饰airports,意为“主要处应该填动词原形,故填shorten,意为“缩短”10.t。考查it的用法。设空处作形式主语,真正的主语是3.to be hit。.查动词不定式。telescope和hit之间是逻辑to be systematic,故填It。上的被动关系,再根据expecttodo结构可知,此处填questioned。考香动词-ed形式。设空处所在句的主千为A surprising75 per cent of those felt that..,由此可知,设【知识链接】to be hit空处只能作非谓语,且hose和question之间是逻辑上的intranet::计算机用语,指内联网(公司、大学等的内部4.anticipated.考查动词-ed形式。设空处修饰lifetime,意网络)。为“预期的”,故填a被动关系,故填questioned5 whether/if根据in考查介词。良括纹前后两个数字可知,此处指B篇十分,故填in。同义表达还有one out of ten、one历史与文化tenth主题语境:人与社会故填whether.4.the。考查冠词。the last twenty years指过去的二十年本文是说明文。文章主要介绍了“唐宋八大家”中的6.location。考查名词。根据设空处前的ts和设空处后的which/that考查关系词。设空处前的a continuing三苏父子」状语in deep space可知,此处填名词形式,由子l.S5trend作逗号前the enormous growth in passenger numbersknown考查动词-d形式。分析本句的结构可知,逗号million kilometres from Earth对于位置进行了限制,因此的同位语,由此可知,设空处引导限制性定语从句修饰前的Su Xun and his sons Su Shi and Su Zhe是主语,谓语只能填单数形式location。trend,故填which或that。were famous men of letters,thinkers,因此设空处作7.using。考查动词-ing形式。the telescope looks at thesatisfaction。universe是完整的句子,因此设空处作非谓语,且6考查名词。设空处虽然修饰ratings,但不能非谓语:且know和Su Xun and his sons之间是动宾关系填其形容词形式,因为此处表示满意度评分,故填故填known。know sb as..意为“将某人称为.telescope和use之间是逻辑上的主谓关系,故填using。satisfactionstatesmen。考查名词复数。statesman是可数名词,此处8.means。考查一般现在时。此处描述韦伯望远镜的客观usually。考查副词。设空处修饰动词offered,作状语,故和men of letters、thinkers并列,故填statesmen情况,故填means。从句中的makes为时态提示。them。考查代词。设空处作介词of的宾语,故填them:9.f6h。考查序数词。根据设空处前的the和后面的was填usuallycompetitors。excellence。考查名词。此处需要理清句子结构:主千是可知,此处指第五次撞击,故填fifh。考查名词复数。根据上文中的Airports inBritain and the United States可知,东南亚和太地区The father and sons formed a San Su culture,for后是并列10.than。考查连词。设空处前的bigger表明此处应填机场的竞争对手是英国和美国的机场,表复数概念,故宾语,分别是their profundity of philosophical thinking、.than.填competitors。of political careers、great successin literature diversity【知识链接】9.to appreciate。考查动词不定式。seem to do sth为固定of experiences in life。由此可知,设空处需要填入名词,mirror:主镜,指反射式望远镜中对入射光而故填excellence音的第哭皮射一般是望远镜中最大的镜面:搭配,故填to appreciate第3版10.inexpensive.考查形容词。设空处所在部分和theiroutstandingly。考查副词。设空处修饰形容词talented,children were amused共同构成These passengers were故填outstandingl语法填空专练(破折号后具体说明了三苏父子的风格各参unlikely to complain的条件,因此,便宜的餐馆才不会6.不相间,因此进处指一人一个风格,故植考答案让乘客抱怨,故填inexpensive。此处没有比较对象,故排除填入less expensive的可能7.and。考查连词。concise for Su Xun、unrestricted for Suwho that2.contributor 3.famously4.a【知识链接】Shi、elegant for Su Zhe三者之间是并列关系,且此处是在gettingspottedunable8.andrefreshments:饮料,小食(常用复数】列举,故填and9.returns10.takenD篇8.for。考查介词此处构成be famous for结构,意为“因B主题语境:人与社会一-科学与技术·而出名”,故填介词for,I.which2.variety4.endangered文是说明文。文章主要介绍了像鸟儿一样飞翔的9.influential。考查形容词。设空处在句中和popular并列5.extremely6.acenturies8.as无人机9.to huntSmartBird。它可以静静地穿越天空,在狭小的作表语,故填形容词influential:.10.and空间里起飞降落l0.were written。考查一般过去时被动语态:主语they(指pieces of writing)和write之间是被动关系,且write这个1.leadingquestioned 3.in4.theL.of。考查介词。a bird's-eye view of sth意为“鸟瞰,俯动作发生在过去,此处应填were written5.which that 6.satisfaction 7.usually视”,故填of。8.competitors9.to appreciate 10.inexpensive2.noisy。考查形容词。设空处作表语,表示“吵闹的”,故【知识链接】0填noisman of letters:文人,作家1.of2.noisy3.when4.Itswhen。考查连词。,此处构成when it comes to sth结构,C篇主题语境:人与自然-5.which6.named意为“当涉及某事时”,故填when。自然生态7.silently8.to copy4.9.a10.flyingIts.考查代词。设空处限定loud motors,故用形容词性本文是说明文章介绍了·份新发布的有关野生解析物主代词,且设空处位于句首,故填1ts动植物开发利用的报告A篇which。考查关系词。设空处所在句的主语是So-called动我美蒙成形权处码为所配器聚主题语境:人与自我做事文章主要介绍了德国野生动物摄影性定:亮的导非限本文是记叙文。题信息。师-Norbert Rosing.6.named.考查动词-©d形式。设空处所在句的谓语是2.highlights。考查一般现在时。根据finds、recommends的1.who/that.考查关系词。NorbertRosing isflies,因此设空处作后置定语,修饰one,且one和name之时态可知,此处描述客观情况,故填highlights。aninternationally famous photographer是一个完整的句子,间是逻辑上的被动关系,故填named。sustainably考查副词。设空处修饰非谓语动词used,因此设空处后的is recognized for his impressive wildlife7.silently。考查副词。设空处修饰can cross the sky,作状意为“可持续地”,故填sustainablyphotos修饰photographer,是定语从句,故填who或that语,故填silently4.evidence。考查名词。根据设空处前的the可知,此处应2.contributor。.考查名词。设空处所在部分是主语Rosing8.to copy。考查动词不定式。此处构成aim to do sth结构,填不可数名词evidence.的同位语,且其前有不定冠词A,故填contributor,意为故填to copy5.to。考查介词。此处需要理清句子结构,that后为定语从“(杂志或书的)撰稿人,投稿人?9.a。考查冠词。bird是可数名词,且此处表泛指,故填a句,修饰harm,且ham在从句中作does的宾语,因此此3.famously。考查副词。分析句子结构可知,设空处在句l0.flying。查动处构成do harm to结构,故填to。中作状语,故填famously。词-ing形式。设空6.the。考查冠词。设空处后的conservation organization即4.a考查冠词。此处指他拍摄的北极熊的照片出现在很处修饰robot,表▣教教教指Pro Wildlife,因此表示特指,故填the。多书籍、期刊、日历和明信片中,故此处用a number of这“能飞的故填学一般过去时被动语态。设空处在句个固定表flying7.was released。考查中作谓语,且主语A summary of the assessment和release5.getting。考查动词-ing形式。设空处前有介词After,且【知识链接】资资之间是被动关系,动作又发生在过去(on8July,2022),句子主语Rosing和get之间是逻辑上的主谓关系,故填the best of both故填was released,getting.worlds:两全其美源验
录音材料原文:Text 1M:Lovely day,isn't it?W:Yes,isn't it?In our city we haven't such a day.M:It's a pity.By the way,what part of the world do you come from?W:France.What about you?Text 2W:Anything I can do for you?M:Could I change these pounds for dollars,please?W:Do you want small bills or large ones?M:It doesn't matter.Text 3W:You must be thirsty.Would you like a bottle of Coca Cola?M:I would rather have a bottle of beer than Coca ColaW:That's OK.Here you are.M:Thank you.Text 4M:Miss Wang.W:Yes,sir.Anything I can do for you?M:Yes.Please make a call to IBM.Tell them that we will place an order for 50 personalcomputers.W:All right.I'll do it at once.Text 5W:You look awful.Do you have a cold?M:No,I've been up all night finishing a paper.All I've had to drink is coffee.Text 6W:Now you say you're not sure how the thieves got in.Before I look round,can I ask you a fewquestions about the house?M:Of courseW:Do you always lock the front door when you go out?M:Yes,and I'm sure I locked it yesterday.W:What about the windows?M:Well,the downstairs ones are always locked.We even have a lock on the little one in the hall.W:And upstairs?M:Well,I think most of the windows probably locked.They were all locked on Friday.W:And you didn't open any on Friday night?M:No.I'm sure I didn't.W:Well,I can't understand it.Let's go and look round.Perhaps I'll notice something you havemissed.Text 7M:Can you tell me something about your education?W:Yes.I'm a graduate of Zhengzhou University.I studied business.M:Did you like your courses?W:Very much,and I've done well in all of them.Here are the results of my examinations.英语参考答案与评分细则第3页(共2页)
We shared the5ht if you'refortte cough to have success,you should somethingbackhe ih his Newman'ood for kids inedadm with Sundance.Paul and Ididn'tseother all that y but sharing ht ouus together.We supporedacher finaciallyadbshowing up at 54.1last saw him a fewmonths ago.He'd bee in and ouof the hospital.He and I both knew what the deawas,and we didn't talk about it Ours was a relationship that didn't need a lot of55C.tallD.smart1.A.handsomeB.famous42.A.supportedB.sponsoredC.enviedD.declinedC.listened toD.appealed to43.A.attended toB.turned toD.was developed from44.A.was ruined byB.was restored byC.was valued forB.meaningC.rootD.motivation35.A.resource46.A.theaterB.danceC.musicD.sports47.A.admittedB.learnedC.respectedD.grasped48.A.arguing aboutB.approving ofC.running intoD.digging into49.A.responsibilitiesB.qualitiesC.reliabilitiesD.capacities50.A.uniqueB.ordinaryC.fundamentalD.typical51.A.sympathyB.inspirationC.affectionC.willingness52.A.goalB.beliefC.standardD.experience53.A.putB.takeC.giveD.bring54.A.screensB.eventsC.partiesD.concerts55.A.actionsB.promisesC.messagesD.words第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入】个适当的单词或括号内单词的正确形式。A traditional Chinese dance performed underwater in Luoyang,Central China's Henan Province,(go)viral on social media during the Dragon Boat Festival.The show led to renewed passion among audiencesfor traditional Chinese.art and culture.The(impress)dance is named The Prayer,which was the opening performance of the gala byHenan Teleyision Station on-Saturday.In the video on social media the underwater actress is seen dancing in colorful traditional Chinese costume.The short dance,which lasted less than two minutes,was seen as ao (cumibine)of contemporary art andtraditional Chinese culture."The water made the costume even more gorgeous and the moves 59(graceful)!"said one observeronline.Netizens were left(amnaze)by both the beauty of the dancer and the 61 (create)involvedin putting_the dance underwater.The dance featured a character from 63 famous ancient Chinese painting Ode to Goddess Luo,thedaughter of a sacred king character Fu Xi in a Cbinese taledrowned and then became a goddess."The moves were captured underwater at 4.5 meters from the ground.The team spent a total of 26 hoursunder water6>1tcomplete)the shooting.The film team had to soak themselves in the water in eachshooting session,"Chen Jia,director of the HNTV gala,said to local media2023届高三湖北十一校第二次联考英语试题第8页(共10页)
第52期练题参考答案第2版EXTENSIVE READINGA 1-2 CA【Reflection】略BI.1-2 BDII.1.researchers from the Netherlands and Australia2.300 supermarket shoppers3.the scent4.Supermarket shoppers spend more when there's a smell of fresh fruit in the air.【Reflection】略I.1.92 2.two 3.far from4.340IⅡ.1-5 FTFTT【Reflection】略第3版I.1-4 ABADII.1-5 BDABC6-10 ACCDA11-15 BDBADlⅢ.1.creating2.seriously
绝密★启用前2023高考冲刺试卷(六)英语时量:120分钟满分:150分第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15.答案是C。1.Where was the woman brought up?BA.In England.B.In IndiaC.In China.2.What does the man think of the movie?AA.Interesting.B.Dull.C.Scary.3.When did Lucy get to school?AA.At 2:00 p.m.B.At 2:15 p.m.C.At 2:30 p.m.4.What will the speakers do next?A.They will eat out.B.They will cook food.C.They will have a rest.5.Why does the man want to leave his company?A.Because he sees no future.B.Because he is always busy.C.Because his boss doesn't like him.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What are the speakers talking about?A.Growing long hair.B.A better hairstyle for students.C.The regulation on hair.【2023高考冲刺试卷(六)·英语第1页(共10页)】
在线分为下面的n级人小公大次sAo、ods holped with the chs that Do Md noxer foost the fabts s os s/osbome.Erb he os ohe hsssou bor finh fostst hos八at、edowoned to he she tho线hNoet地oDoaune dhorpu for s te s bhe t vas evpease but be bsh B大wt果wkg大lue人线e线是传始
回例句第2-3版*I think shopping online saves not only money,Part Abut also time.考同步练我认为网上购物不仅省钱,而且还省时间。1-2CB基础训练*They speak English not only in class but (also)答案I.1.gentleman2.corn3.guestsat home.4.menu他们不仅在课堂上说英语,在家里也说。Ⅱ.l.ladies3.beer4.WishNot only the students but their teacher likesIII.1.enjoyed ourselves2.for saleplaying football.3.such as4.take your order5.a bottle of不仅仅是学生,他们的老师也喜欢踢足球。g度◎基础训练I,从方框中选出适当的单词并用其正确形式填空。necessaryconclusion regulardiet wellPart B同步练1.It's necessary for us to eat breakfast every考基础训练morning.1.1.wine2.carrots3.beans2.-How do you keep in touch with your案4.dessertgrandparents,Jack?Ⅱ.l.Have a seat.main course3.by phoneI call them regularly,once a week.4.in twenty minutes5.send;to3.To keep healthy,you should have a good dietⅢ.1.What did2.How soon3.How much4.Did:anythingdon't think;canfirst.4.My brother Jim swims best in his class.5.I'm afraid I can't agree with you on theconclusionⅡ,根据句意及汉语提示填空。Part C1.Jane speaks English not only carefully but also同步练1.A2.Both;and;are(不但..而且.…)clearly.2.The dishes in the restaurant are delicious and训磨2.effort3.neatlythe service is good.In short(总之),考4.worthⅡ.l.successfully2.toene3.to telleverything is great.4.sold5.fried3.It's said that the first chopsticks wereIII.1.don't think:can2.went very well3.as carefully as4.Both:andused in China 5,000 years ago.5.using;to eat4.All of us think Jack is from the USA,butIV.1.CanTorder a meal by phonein fact(事实上)he comes from the UK.Would you like anything to drink5.You should wash the dress in a right way3.Then I'd like two cups of coffee4.Anything elseg(用正确的方法),5.Then where shall I send the mealⅢ.用方框中所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。one when cost worth menuPart Ddessert use service fantastic come同步练Do you like to eat out?Many people do.choose your meal.A fine meal often has a few参1.more finely2.(the)most carefullyaantasticstaurant.When you eat at suchbe great,especially when youdishes..Many people order an appetizer(开胃小3.faster4.(the)earliest)for their stdish.After the appetizer,they5.more;betteracostmore than su dining.But cojmee main course.If your main course isa restaurant,may eat soup and then salad.After the salad基础训练I.1.necessary2.regularly3.dietthe money isorthit because the food is very4.bestmeat,such as steak,cut the meat into smaller案5.conclusionⅡ..not only;but also2.In shortpieces with a knife before you eat it.Following3.It's said that4.in fact5.in a right wayWhat should you remembeheyou eatΠ.l.fantastic2.costs3.worthat a nice restaurant?Fancy(华丽的usually give people a nice napkinto diseluri4.service5.whenjuice.And that's it.By the end of the dinner,you6.to use7.menu8.first9.comes品will be quite full and happy!10.dessert第1版第4版参键程慧1.I went to ten/...cities of China.2.I like Dali/Chengdu /..best.任务型阅读1-5 BDCEA答案悟有所行语篇填空a.1-4ADCBI.interested2.learned3.loverb.1.rocks2.animals答案6.online3.fresh water lakes4.over 6005.gateway4.searches5.cooking故事•传承7.myself8.before9.healthier1.They built them to warn about the Quanrong's attacks.10,iob11.are12.as2.To make Bao Si laugh.13.from14.to15.a3.He was killed/dead.8
六Hello,everyone!I'm so glad to tell you a story.六The name of the story isJingwei shows us that we should never give upin the face of difficulties.We should be brave读写综合读写综enough to accept the challenge and try our best toachieve our goals.原六【写作指导】一、单词辨音。请找出画线部分发音不同的单词。本篇作要求写一篇故事。写作时要注意交代清C)1.A.matter楚故事的时间、地点、人物,以及起因、经过和结B.passageC.wasteD.camera写果。最后,表明从故事中得到的启示。选(D)2.A.fixB.sick☆主题:人与社会之文学、艺术与体育C.riskD.island☆子主题:神话传说题(D)3.A.rockB.popular合☆时态:一般过去时C.volunteerD.lonely☆行文布局:(B)4.A.unfairB.truth①开头:引出要讲的故事C.husbandD.rubbish.I'm so glad to tell you a story.(A)5.A.feverB.restThe name of the story is Jingwei Filling the Sea.厚C.messD.several六②主体:故事细节时间、地点、人物二、完成句子。根据汉语意思完成英语句子。once upon a time1.孙悟空把自己变成牛魔王的样子,骗得了真扇.Nui Wa,the daughter of Yandi写选in the sea故事情节The Monkey Kingturnedhimselfintothe Bull Demon King and got theNui Wa lost her life in the sea.合题real fan..She turned into a bird called Jingwei.2.为了保持健康,爸爸每天游泳。.She dropped stones and sticks into the sea to fillMy dad goes swimming every daytoit up.keep fit.③结尾:启示We should never give up easily.厚六☆必备词语与句型:once upon a time,lose one's life,while,die,3.在中国旅行时,你得惯在右边开车。turn into,hate,fill up,carry...from...,When you travel in China,you have todrop...into...,laugh at,whenever,give up,in thebe/getused写face of,brave enough,accept,achieve选She lost her life while playing in the sea.driving on the right.4.妈妈唠叨的时候,他就静静地听着。*She hated the sea so much that she decided合题He just listensinsilenceto fill it up.when his mom keeps talking.*We should never give up in the face of5.史密斯先生不再在这里上班了。difficulties.Mr.SmithnolongerworksWe should be brave enough to accept thehere.challenge.六【参考范文】Hello,everyone!I'm so glad to tell you a story.The name of the story is Jingwei Filling the Sea.Once upon a time,there was a girl named Nui写Wa.She was the daughter of Yandi,god of the sun.She lost her life while playing in the sea.Nu Waturned into a bird called Jingwei after she died.合She hated the sea so much that she decided to fill itup.Every day,she carried stones and sticks fromthe mountain,and then dropped them into the sea.Although the sea would laugh at her whenever hesaw her,Jingwei never stopped.10
y grandparents for a long time,and I finallySUNDUC即为盗W:Loo at the wonderftiw from here!It feels like we re at the top of(Text 9)M:Yes,it is a very nice view.You can see the whole city from this spot,CATIONW:It looks s6 beautiful I didn't know London could be this pretty,Look at all the lightsrM:Yeah,I know.I used to come here with my family at night when I was a little childW:Did you see a lot of shooting stars?M:Sometimes there were,sometimes there weren't.But I liked coming here even if we didn'tsee any.W:Did you ever see any wild animals?I heard there are wolves around here.I think it mightbe scary to see a wolf at night.Did you ever see one?M:I've never seen a wolf,because there aren't any wolves in England anymore.Sometimesdeer cross the road in the evening.I've seen many different kinds of birds flying beforesunset.Once,I thought I saw a bear.I was a little afraid,especially when it stood up onits back legs.It started coming toward me in the dark.1.ing tome:actul.I was surprised,buthew:Dido run为He'd been looking for something he dropped on the ground.SUNDUCATTeat 10)W:Thank you for calling the North London Arts Cinema,Wood Green.here is no版印刷ato answer your call at the moment.The North London Arts Cinema is open seven days aweek,showing a variety of British and foreign films.Next week we will show an Italian filmMidnight Meeting.It is set in Milan in the 1950s.You can see that film from Monday toThursday.It will be on twice a day in the evenings.That's at 6:45 and 9:15.The film lasts 2hours and 15 minutes.Tickets are 4,but there is a special student ticket at 2.80 for allour midweek films.Please bring your student card if you want the cheaper ticket.The nearestcar park to the cinema is in Hauxton Street.That's H-A-U-X-T-O-N.It's just five minuteswalk from the cinema.Thank you for calling the North London Arts Cinema.If you require further information,A00 am to 4:30 pm,Monday to Fridanduring offus此电子版印刷即为盗服金太阳教育SUNDUCATION2】海·5必修第三册一N】
姓名准考证号二、2022-2023学年第二学期期末教学质量抽样监测C三八年级英语6.7.注意事项:081.本试卷共10页,满分100分,考试时间90分钟。2.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷和答题卡相应的位置」X10.3.答案全部在答题卡上完成,答在本试卷上无效。4.考试结束后,将答题卡交回。三听力部分(共15分)一、情景反应(每小题1分,共5分)答本题共5个小题,每小题你将听到一组对话。请你从每小题所给的A、B、C三幅图片中,选出与你所听到的信息相关联的一项,并在答题卡上将该项涂黑。AABb2ABAC4ABC5ABCrayons八年级英语试卷第1页共10页

)
答案)