C.TNF-。基因表达产物利于初次免疫中免疫系统对抗原的清除D.李斯特菌的清除需要T细胞、B细胞、吞噬细胞等淋巴细胞的共同参与11.某农场中的能量流动过程如图所示,字母A~I代表能量,其中D和G分别为第二、第三营养级从上一营养级同化的能量,E和H为摄入的饲料中的能量。下列说法正确的是呼吸作用人工饲料D第二营养级G第三营养级第一营养级分解者A,通过增加该生态系统的营养级数目可有效提高生态系统的稳定性B.该区域的所有生物通过复杂的食物关系实现了物质循环C.第二和第三营养级之间的能量传递效率大于G/(D十E)×100%D.第二、第三营养级粪便中的能量分别属于C、I12。某自然保护区,甲、乙两个不同的物种连续四年的入值(入=当年末种群个体数量/前一年末种群个体数量)变化如右图。下列关于这4年调查期间的种群数量变化的叙述正确的是A.调查甲动物种群密度时,重捕后标记个体死亡,导2.01致估算值偏大1.5B.使用孔目较小的渔网进行捕捞会导致湖泊中乙种群性1.0别比例失衡,使种群出生率持续下降0.5C.由图可知甲种群每年增加的数量是不相等的123D.第4年未,乙种群的数量小于甲种群时间(年)13.右图为我国稻蟹共作生态系统结构简图。此生态农业模式能提高水稻产量。相关分析正确的是A.该生态系统的结构包括非生物的物质和能,稻田昆虫量、生产者、消费者和分解者→水稻老叶B.流人该生态系统的能量是生产者固定的太河蟹饵料杂草阳能粪便C.稻田昆虫吃水稻,水稻同化量的10%~肥料20%流人稻田昆虫体内D.河蟹取食老叶、河蟹粪便还田均体现了生态工程原理中的循环原理二、选择题:本题共5小题,每小题3分,共15分,在每小题给出的四个选项中,有两个或两个以上的选项符合题目要求,全部选对得3分,选对但不全的得1分,有选错的得0分。高三生物第3页共8页
1/32023年肥西县九年级第二次质量调研化学试卷三题号1-1213141516总分得分注意事项:可能用到的相对原子质量:H1C-120-16Ca-40第I卷(选择题共12分)得分评卷人一、选择题(本题共12小题,每小题1分,共12分。每题四个选项中只有一个符合题意,请将选出的选项序号填入下列方框对应题号下,填入其他地方无效)题号123456189101112答案1.妈妈为小明设计了一份午餐食谱:米饭、红烧鲫鱼、牛肉、鸡蛋。你认为添加下列哪项后会使这份食谱营养更合理A.素炒豆角B.牛奶C.排骨汤D.小米粥2.化学与生活密切相关。下列说法正确的是A.电木插座具有热塑性,破裂后可以修补再使用,由风不已中骨鱼【示册】B.铁制品表面常涂铝粉防生锈,是由于铝的化学性质比铁稳定的中图碳明(1C.木材着火用水扑灭,是因为降低温度至着火点以下中其D,霉变的食物含有黄曲霉素,加热煮熟可以食用3。嫦娥五号从月球带回了月壤,月壤中存在天然的铁、金、银等矿物颗粒。铁元素的有关信息和原子结构示意图如图所示,下列说法中不正确的是A.铁原子的核外电子数为2626 FeB.铁与稀盐酸的反应产物中,铁元素显+3价铁C,铁元素位于元素周期表的第四周期55.85D,x的值为144.花青素具有缓解眼睛被劳、保护视力的作用,其化学式为CH0,下列关于花青素的说法不正确的是A,从宏观上看:花青素由碳、氢、氧三种元素组成题B。从微观上看:1个花青素分子由15个碳原子,11个氢原子和6个氧原子构成C.从质量上看:花青素中碳元素和氢元素的质量比为180:1D.从类别上看:花青素属于氧化物九年级化学第1页共6页
听写34一氧化碳化学用语每日听写1.写出符合如图转化关系的化学方程式。①①②②③CO,③④④或在下面空白处把写错的化学方程式订正过来。核心要点每课过关2通常状况下,一氧化碳是一种色、味的气体,密度比空气溶于水,具有,可用作燃料;具有还原性,可用来;具有,极易与血液中的结合,造成生物体缺氧,冬天室内用炭火取暖时要注意通风。34九年级化学上·R湖北专用
21.What doewabout Muri Beach Club Hotel?A.It has thirty mini rooms.B.It is near the downtown area.C.It can be accessible to adults only.D.It was designed by a modern artist.22.What does Muri Beach Club Hotel provide for customers?A.Wi-Fi service.B.Free local drinks for four people.C.Various Chinese breakfast.D.Live music performance.23.In which section of a newspaper can you find the text?A.Education.B.Science.C.Fashion.D.Travel.BAs the sun neared the horizon,Ali began his nightly walk through the sandy streets ofTimbuktu in Mali.Covered in robes of indigo,he passed through the streets of Timbuktu and眵continued out into the sand dunes,just beyond the city's western suburbs.“IAli was a teenager when he first saw the city that would later become his home.些couldn't believe the lights!"he remembered.Members of his family still live a semi-nomadic(半游牧的)existence out in the desert..But when he became an adult,drought and the need烯to earn a living drove Ali into Timbuktu,where he set up a business as a guide for touristswho wanted to explore the Sahara.His heart remained in the desert even when he had to be in&the city.He refused to get a fixed-line telephone in case he came to depend upon it.When hehad no clients,he would escape to the desert,spending months at a time camping out,drink-别ing tea with friends and sleeping under the stars.As a guide,Ali made friends from around the world,and he visited some in Europe.Itwas,to him,an alien world,just as Timbuktu remains for many around the globe."The first烟time I was in Europe,I saw water just lying on the ground.Everything moved at a speed thatwas unthinkable in the Sahara.I thought 'these people are crazy'.In the desert we have infi-够nite time but no water,"he said."In Europe,you have plenty of water but no time."When travelers wanted to see more of the Sahara,Ali took them to Araouane,a sand-閣drowned town 270 km north of Timbuktu.And yet for the tourists who visited there,thetown was undoubtedly more to it than that.There was something there that produced a feel-ing similar to excitement.It was the awe of vast skies and big horizons.24.What did Ali do daily when the sun would set?A.He took a night walk.B.He chatted with neighbors.C.He took a photo of the sun.D.He bought some food in a store.25.How did Ali feel when first seeing the city?A.Confused.B.Amazed.C.Frightened.D.Moved.26.What can we learn about Ali from paragraph 2?A.He established a travel company.【高三英语第4页(共10页)】·22-12-291C·
要生用入书名师导学·选择性考试第一轮总复·化学NaNO2+NaNO3+HzO。常温下存在:NH.CI(s)+MgO(s)350CNH,(g)+2NO2(g)=N2O4(g)。N2O4可作还原剂,Mg(OH)CI(s)△H=+61.34kJ·mol-1火箭推进剂。在恒温密闭容器中,对于反应Mg(OH)CI(s)-570CHCI(+MgO(s)2NO2(g)一N2O4(g)。下列说法正确的是△H=+97.50k·mol-1(忽略△H随温度的变化,下列说法不正确的A.升高温度,体系的颜色加深是()B.该反应的△S
requires several months to a year.impairment.19 It also help distract people from chronic pain,according to Knit forOn the other hand,insects can be easily raised in controlled conditions.They arePeace,an initiative from the Charities Advisory Trust.inexpensive,and have a very well-developed smell system.Hundreds of individuals can be20 Research from the University of California Riverside found that when olderconditioned with very few trials.Ants therefore represent a fast,efficient,inexpensivepeople learned several skills at a time,their cognitive abilities increased to the level ofand highly discriminant detection tool for detection of cancer cell,the team explained.people 30 years younger.12.What do we know about the findings?A.It's never too late to learn a new skill.A.They are the first findings in animals.B.It's even been shown to lower blood pressure.B.They can be used to treat cancer.C.And think about learning several new things at once.C.They are useful in varieties of fields.D.In that case,you cater to others and build up your strength.D.They need further experiments.E.Trying your hand at life drawing will help your motor skills.13.What is the second paragraph mainly about?F.Brushing up your language skills could be just what you need.A.The research tools and methods.G.Actually,it helps people to connect with others,and see the world differently.B.The process of the research.第二部分语言运用(共两节;满分30分)】C.The application of the findings.第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)D.Formica fusca's magic power.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。14.In which aspect are ants better than dogs according to the research?In the winter some 30 years ago,I lost my job as a substitute teacher.With three littleA.They have a sharper sense of smell.children 21 on me,I had to work in a saw mill for just above the minimum 22.B.They are more intelligent than dogsAs I got ready to go to work,I 23 band-aids around my fingers and put more inC.They take less time to be trained.my pockets.Cutting and stacking lumber for eight hours a day would cause my 24 toD.They perform better in laboratory settings.split and bleed at their tips in the cold,dry winter air.25 still,we were short-handed15.Where is this text most likely from?on workers and the machines kept 26.We could see our breath as we 27 hoursA.A guidebook.B.A novel.C.A diary.D.A magazine.chopping,stacking,carrying,and packaging the hard wood flooring to be shipped out.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)When the work day finally ended,I took off my work 28 and inspected my阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为aching fingers.The splits were worse and they had 29 through the band-aids again.多余选项。I started my car andand drove back home.I tried to 30 a smile on my face as IIt's the start of a new academic year.There's every reason to go back to school-or atopened my front door.My daughter ran up to me,yelled "Daddy!",and put her littleleast acquire a new skill.arms around my neck.I 31 her up,and all my aches and pains disappeared into herStart with art.If you've always fancied yourself as a bit of a Picasso,consider joining32.In that second,the joy in my heart 33 the sadness away.an art class.As learning anything new in a group,you'll meet like-minded people andWe all have bleeding fingers and band-aid days in our lives.But with 34 we canboost your self-esteem.16 Research suggests that it has a positive effect on bodymake it through them all.After all,work may give us a 35,but it is love that givesimage,especially for women.us a life.Speak a foreign language.Just back from holiday and feeling ashamed of your halting21.A.supportingB.feedingC.countingD.keepingattempts to speak Spanish to waiters?17 Learning a foreign language can keep your22.A.strengthB.timeC.moneyD.wagebrain in trim.There was still a benefit even if you took up a foreign tongue later in life.23.A.protectedB.wrappedC.circledD.turnedTake photos to feel good.Enrolling on a course to take better pictures could improve24.A.fingersB.palmsC.handsD.armsyour mental health.Taking a photo a day and posting it online is beneficial.1825.A.WorseB.NextC.FurtherD.MoreKnow how to knit.It's sociable,calming and might help you to avoid mild cognitive26.A.slowing downB.coming downC.breaking downD.lying down高三英语试题第5页(共8页)高三英语试题第6页(共8页)
-
,承8G8LEc8第二节听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。④6-7BC芳美浮报社6.Where did Ann and Dick meet for the first time?EARNINGENGLISH听A.In the playground.B.At an evening party.九年级★河南第21期(第5-6版)C.At a concert.小报基础达标三解7.When will Dick have a picnic?(八年级第三、四章)A.This Friday.B.This SaturdayC.This Sunday.第一节1-3 BBA听力材料:1.What does Helen plan to grow in her garden?W:Dick,do you know Ann?听力A.Some trees.B.Some flowers.M:Yes.We met at an evening party for the firstC.Some vegetables.力time,and then we have become good friends.2.How will the boy go to school?W:Can you introduce her to me?A.By bus.解B.By bike.解M:Sure,Gina.We are going to have a picnic thisC.On foot.Sunday in Central Park.I will introduce her to3.What do the speakers think of talk shows?you if you join us.A.Boring.B.Exciting.W:OK!I'll join you.C.Relaxing.听力材料:听下面一段对话,回答第8至第9两个小题。1.M:Helen,spring is coming.What do you plan to8-9BC听grow in your garden?听8.Why is the boy unhappy?W:You know I like flowers very much.So they willA.Because his mother lost his bike.be my first choice.2.W:I think it's necessary for you to do some exercise.B.Because his mother didn't buy him a bike.驛M:You're right.That's why I bought the bike.I'mC.Because his mother didn't allow him to climbgoing to ride it to school.理mountains.3.W:What do you think of these TV shows?9.What does the girl advise the boy to do?M:Well.I can't stand talk shows.They are soA.Do as his mother said.boring.But sports shows and talent shows areexciting and relaxing.B.Say sorry to his mother.W:I agree with you.C.Have a talk with his mother.第一节04-5CB听力材料:W:Rick,you look unhappy.What happened to听4.When will Laura go to Canada?you?A.This Saturday.B.This Sunday.听M:My mother promised to buy me a mountainC.Next Monday.bike as a birthday gift,but she didn't do that.理W:Why?5.What is the relationship between the twospeakers?理M:She said it was dangerous to ride a mountainbike.But I am 16 years old.I think I should beA.Friends.B.Neighborsallowed to do it.W:You can talk with her about it again.MaybeC.Classmates.will agree later.听力材料:听下面一段对话,回答第10至第12两个小题。4.W:I wonder if Laura will go to Canada this Saturday.10-12BAC听M:She won't.She will set out next Monday.She has to10.How old is Sally?finish her report on Sunday.听A.14.B.15.C.16.W:OK,got it.驛5.W:Oh,you have just moved in next door?11.What do Sally's parents think of her hobby?M:Yes,glad to meet you理A.Boring.B.Useful.C.Relaxing.W:Glad to meet you,too.Oh,if you need any help,12.What do Sally's parents always ask her to do?please let me know.A.To read books.B.To do houseworM:Thanks.C.To play the piano.
该稀硫酸的溶质质量分数为0,88×100%=氧化钙,氢氧化钙与二氧化碳反应生成碳酸钙沉10g淀和水,据此可以判断“固定气体”是二氧化碳,空9.8%气中二氧化碳含量过高会导致温室效应增强或加答:该稀硫酸的溶质质量分数为9.8%。剧。(3)金属与酸反应产生氢气,故“可燃空气”是【解析】(1)由图中信息可知,反应生成滤渣,即氢气,氢气和氧气在点燃条件下反应生成水,据此硫酸钡沉淀的质量为10g+20.8g-28.47g=写出反应的化学方程式。(4)要确定三种金属活2.33g。动性顺序,将铁片伸入硫酸铜溶液中,观察到明显自测八现象,说明铁的金属活动性比铜强,还需要验证锌1.D【解析】精修胚体、晾干胚体、绘图施釉过程中与铁的金属活动性强弱,则在上述实验基础上补均无其他物质生成,属于物理变化,烧制成形过程充的实验可以是将锌片伸入硫酸亚铁溶液中,观中有其他物质生成,属于化学变化,故选D。察到溶液由浅绿色变为无色,说明锌的金属活动2.C【解析】氮气化学性质不活泼,可用作保护性比铁强,据此可确定三种金属的活动性顺序。气,将文物放置在充满氮气的圆桶中可以长时Mn7.(1)2H,0222H,0+02↑(2)C间保存,故选C。(3)cab加湿过滤仓3.D【解析】根据田七氨酸的化学式分析:【解析】(1)过氧化氢在二氧化锰催化作用下分由碳、氢、氮相对分子质解生成水和氧气,据此写出反应的化学方程式。通常把含碳元氧四种元素组量为5×12+素的化合物称成,B正确(2)过碳酸钠为固体,选择过碳酸钠固体作制氧8×1+2×14+为有机化合物5×16=176,剂时运输储存更方便,故选C。(3)对比图1分A正确C,H:N2Os相对分子质量时析图2,可知乙中反应生成氧气,氧气经甲中的单位为“1”水加湿过滤,故接口顺序为cab。对比图1、图2测碳、氢、氨、氧元素的质量常省略不写,比为(5×12)(8×1):(2×14):C正确分析,可知甲装置相当于便携式制氧机中的加卷(5×16)=15:2:7:20,氧元素湿过滤仓。质量分数最大,D不正确8.(1)②④3①⑤(2)16100mL(3)偏小4.C【解析】化学反应前后各元素种类不变,由(4)62.5题干信息可知反应物中含有C、H、O、N四种元【解析】(1)配制一定溶质质量分数溶液的正确素,因此燃烧时不可能产生含有硫元素的物质,操作顺序是:计算、称量、量取、溶解,因此正确故选C。的操作顺序是②④③①⑤。(2)要配制100g5.D【解析】涂刷油漆能隔绝水和氧气,从而达到质量分数为16%的氯化钠溶液,需要称量氯化防止锈蚀的目的,A正确:用厨余垃圾进行堆肥,是钠的质量为100g×16%=16g,所需水的质量为物质发生缓慢氧化的过程,B正确:炉具清洁剂的100g-16g=84g,水的密度以1g/cm3计,即所主要成分是氢氧化钠,氢氧化钠可以与油脂反应需水的体积为84mL,因而应选择的量筒规格为从而除去油污,C正确:在阳光下晾晒湿衣服,是因100mL。(3)称量氯化钠时,若药品和砝码位置为温度升高,水汽化后分子间间隔增大,D不正确。放反,且使用了游码,则会使实际称量氯化钠的6.(1)Cu(或铜)(2)温室效应增强(或加剧)质量偏小,因而所配制溶液的溶质质量分数偏(3)2H,+0,点燃2H,0(4)将锌片伸入硫酸小。(4)在稀释溶液的过程中,溶质质量不变,若亚铁溶液中(合理即可)用此氯化钠溶液配制100g质量分数为6%的氯【解析】(1)锌、铁均可与稀盐酸反应,铜不与稀盐100g×6%」酸反应,因此不会“消失”的金属是铜。(2)石灰石化钠溶液,需要加水的质量为100g-16%的主要成分是碳酸钙,碳酸钙在高温条件下分解62.5g,水的密度以1g/cm3计,即需要加入水的生成氧化钙和二氧化碳,氧化钙与水反应生成氢体积为62.5mL80万唯基础交流QQ群:669556444
列各项:①2u(NH3)=v(CO2);②密闭容器中压11.SCR法是工业上消除氮氧化物的常用方法,反强不变;③密闭容器中混合气体的密度不变;应如下:④密闭容器中氨气的体积分数不变;⑤密闭容器主反应:4NH3(g)+4NO(g)+O2(g)=中c(NH3)不变。能判断该反应已经达到化学4N2(g)+6H2O(g)△H衡状态的是副反应:4NH3(g)+5O2(g)=4NO(g)+A.②③⑤B.②③④6H2O(g)C.①④D.全部相同条件下,在甲、乙两种催化剂作用下进行上8.将0.2mol·L1的KI溶液和0.05mol·L-1述反应,下列说法错误的是的Fe2(SO4)3溶液等体积混合充分反应后,取混8100合液分别完成下列实验,能说明溶液中存在化学90衡2Fe3++2I厂→2Fe2++L2的是8070实验编号实验操作实验现象60①滴入KSCN溶液溶液变红色5040②滴人AgNO,溶液有黄色沉淀生成30100150200250300350400③滴人K,[Fe(CN),]溶液有蓝色沉淀生成温度/℃③滴人淀粉溶液溶液变蓝色A.工业上选择催化剂乙的原因是其在低温下A.①B.②④C.③④D.①②有很强的催化活性9.800℃时,可逆反应C0(g)+H20(g)一B.投料比一定时,有利于提高NO衡转化率CO2(g)+H2(g)的衡常数K=1.800℃时,的反应条件是降低温度、减小压强测得某一时刻密闭容器中各组分的浓度如下表,C.图中M点处(对应温度为210℃)NO的转下列说法正确的是(化率一定不是该温度下的衡转化率物质coH2OCO,H2D.相同条件下选择高效催化剂,可以提高NO浓度/(mol·L1)0.002的衡转化率0.0030.00250.002512.利用传感技术可探究压强对2NO2(g)一A.此时,v(正)>v(逆)》B.一段时间后,气体压强降低N2O4(g)化学衡移动的影响。在常温、C.一段时间后,H2O的体积分数增大100kPa条件下,往注射器中充入适量NO2气D.一段时间后,正反应速率减小体,当活塞位置不变时,分别在t1、t2时刻快速10.在容积不变的密闭容器中存在如下反应:移动注射器活塞并保持活塞位置不变,测得注2S02(g)+O2(g)=2SO3(g)△H<0,某小射器内气体总压强随时间变化的曲线如图乙所组研究了其他条件不变时,改变某一条件对上示。下列说法错误的是述反应的影响,下列分析错误的是压强kPa100ABFAG H7甲9逆80V逆Dt时间时间时间0时间sA.图I表示的是t1时刻加入催化剂对反应速甲率的影响A.由B点到D点观察到注射器内气体颜色先B.图Ⅱ表示的是压强对化学衡的影响,且乙变浅后逐渐变深的压强较高B.由E点到F点注射器内气体颜色加深是C.图Ⅱ表示的是温度对化学衡的影响,且乙衡移动所致的温度较高C.B、H两点对应的NO2浓度相等D.图Ⅲ表示的是t1时刻增大O2的浓度对反应D.B点处NO2的转化率为6%速率的影响64化学原谅别人,就是善待自己晶
D.听填信息⑥There 38 many places for good fun in the town,·On Green StreetJenny's newsuch as the cinema,the museum and the library.听说应用.It only takes Jenny 15 minutes to (21)walkhouseto schoolFor me,I love the library best.It's 39 my school.ToRestaurantsIt is on the left of her house.get there,I just need to cross the overpass ()A(22)bookshop It is on the right of her house.法My town is really great.40 not take a trip in myIt is (23)opposite hertown?I'm sure you will love it!Around Jenny'sA supermarketnouse.Jenny often goes there or(C)38.A.beB.isC.arenew house(24)Saturday择(B)39.A.downC.aboveJenny likes playing games withB.oppositeA large parkher(25)friendsthere at(B)40.A.HowB.WhyC.Whatweekends.听力材料Today is Saturday.All my family are going to theJenny is a 13-year-old girl.Now she is living in the41.We usually go there by car.But this time my听new house on Green Street with her parents.She is verybrother wants to take a train,because he 42 travelshappy because the new house is near her school.Itto the city by train.On our way there,we see aonly takes her 15 minutes to walk to school.On the leftbridge over a river.The bridge is long and it takesof her house,there are some restaurants.On the right of形us ten minutes to 43 it.The view (there is so 44用her house,there is a small bookshop.Jenny likes readingthat it looks like a picture.books there.Opposite her new house,there is a bigsupermarket.Jenny often goes there with her mother on空(C)41.A.farm B.campC.cityD.countrySaturday.There is also a large park near Jenny's new(B)42.A.often B.neverC.always D.sometimeshouse.Jenny likes playing games with her friends there(A)43.A.cross B.takeC.turn D.openat weekends.Jenny really likes her new house.(D)44.A.fresh B.famousC.strange D.beautifulE.情景对话请通读下面对话,根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。In the city,my father goes to the post office to 45some cards to his friends.My mother goes to theA:Excuse me!(26)Fhospital.One of her friends is in hospital,and she听B:Yes.Go along the street and turn left at the thirdwants to 46 her.My brother and I don't want to goA.Thanks a lot.turning.B.Is it far(远的)from here?with them,so we stay in a library to 47 themA:(27BHow can I get there形B:Yes,it's a bit far from here.The bOpposite the library is a 48.应A:(28)C填(C)45.A.carryB.make C.post D.findB:You can take a bus.Bus 318 can take you there.A:(29)E空(A)46.A.visitB.thank C.leave D.change(B)47.A.search forB.wait forB:About 15 minutesC.talk withD.worry aboutA:30)A(A)48.A.squareB.hospitalB:You're welcome.C.schoolD.marketHello,everyone!My name is Bella.I live inThere are many children playing in it.After mySunshine Town.It's a good place to live.parents come back,we also go to the square to play.There are five supermarkets in the town and oneAfter lunch,we first go to the supermarket to 49语of 31 is just very near my house,about 800 metres完some food and drinks.About 200 metres away fromthe supermarket is a big toy(玩具)store.Myaway.It only takes me several minutes 32 there.Thegoods (in this supermarket are not only cheap,brother and I want to go there,but it's too 50.It's选33 also very nice.I often go there with my parents.time to go back home.Then we catch the trainhome.When we get home,it's already eight in the择(B)31.A.theyB.themC.their空evening.We are tired but very happy.(C)32.A.walking B.walksC.to walk(D)49.A.compareB.wash(B)33.A.s0B.butC.becauseC.watchD.buy(B)50.A.hot B.lateC.heavy D.expensiveAThere is a great park in my town,and many 34四Nina(15 years old)is a middle school student.go there in their free time.Some people like lyingShe and her friend Lisa(14 years old)want to go语in 35 sun on the grass,and others enjoy 36 somesightseeing in Liverpool,England.exercise or playing games.Everyone can 37 a good读The Beatles Storytime there.It will take you two or three hours to visit the museum.You can learn(A)34.A.touristsB.tourist'sC.touristabout the men in the band (The Beatles,John,Paul,George and择(C)35.A.aB.anC.the(C)36.A.getB.to get解Ringo.You can see their photos,learn about the history of the band andC.gettingwatch short movies.(A)37.A.haveB.hasAdult (16+):f17 Child (5-15):f10 Child (0-4):freeC.to haveOpening hours:(April 1-October 31)9:00-17:00(November 1-March 31)10:00-17:00
2023年高考英语模拟试题(八)参考答案及部分解析参考答案1-5 CBCBA6-10 ACCBA11-15 ABBCC16-20 BACAB21-25 ABADB 26-30 CDDBA31-35 CACDA 36-40 CBGAE
12.下列实验设计及操作能达到相应实验目的的是选项实验目的实验设计及操作验证溴与苯发生取代向苯与液溴的混合液中加入铁粉,将产生的气体通入A反应AgNO3溶液中证明乙二醇氧化成乙B向足量的酸性KMnO4溶液中加入乙二醇二酸C证明Na2O2没有变质取久置的Na2O2粉末,向其中滴加过量的盐酸验证淀粉是否水解完向淀粉溶液中加适量20%H2SO4溶液,加热,冷却后D全滴加少量碘水13.含同种短周期主族元素的五种常见物质A、B、C、D、E的转化关系如图所示,其中A为单质。下列说法错误的是A.若B、C均为氧化物,则A可能为碳单质B.若D为Na2CO3,则A一定为钠单质C.若C、D均为氧化物,则A一定为非金属单质D.若E为含氧强酸,则B与C可能反应生成AB14.某化学实验小组设计如下实验探究Zn与溶液中F3+发生反应的原理。实验试剂现象2mL0.1 mol L-FeCl3溶黄色溶液很快变浅,接着有无色气泡产生,固体I液、过量锌粉中未检出铁单质很快有大量气体产生,出现红褐色浑浊,30min2mL1 mol.LFeCl3溶Ⅱ左右产生红褐色沉淀,溶液颜色变浅,产生少量液(pH0.70)、过量锌粉铁单质下列说法错误的是A.实验I说明Fe3+被还原为Fe2+B.可用酸性KMnO4溶液检验实验I得到的溶液中含有Fe+C.实验Ⅱ发生了置换反应和复分解反应D.实验说明Fe3+、H与Zn的反应与离子浓度有关共8页第4页
(部分试剂和反应条件略去)。ABDCH;OHEC.HsC.H.OC,H,02浓HS04,△1C4H602加成0FIC.HBrNCH2OBr2①NHCHG-HCI②Ht瑞马唑仑02CIK己知:i.RBr+NH,→RNH+HBrRC是R,+HNR→R-C=N一R0R2(1)A能使Br2的CCl4溶液褪色,A分子中官能团的结构式为(2)B中含有醛基,A→B的反应类型是(3)D→E的化学方程式是(4)E的同分异构体中,能发生水解反应的顺式同分异构体的结构简式是(5)F分子中苯环上有2种氢原子,生成G的化学方程式是(6)J的结构简式是(7)从K到M的合成路线如下。HONH2BrH'氧化Q→oMo HR的结构简式是高三化学第7页共7页
HF为液体,故不能根据气体摩尔体积来计算其物质的量,B错误;C.30gC2H6的物质的量为1mol,C2H中含有6个C-H极性共价键,故1molC,H6中含6N个极性共价键,C正确:D.硝基(-NO2)与二氧化氮NO2)分子中均有23个电子,所以1mol硝基(-NO2)与46g二氧化氮(NO2)所含的电子数均为23NA,D正确;故选B。7.A.明矾溶液中加入少量的Ba(OHD,钡离子、氢氧根离子完全反应生成硫酸钡沉淀和氢氧化铝,A正确:B.铁离子具有氧化性,和硫化氢生成硫单质和亚铁离子,B正确;C.四氯化钛的浓溶液水解生成水合二氧化钛:,C正确;D.已知酸性H,CO,>HCI0>HC0,则次氯酸钠溶液中通入少量CO,生成次氯酸和碳酸氢钠,D错误;故选D。8.A.反应的活化能越大,反应速率越慢,化学反应速率取决于最慢的一步反应,由图可知,中间体2→中间体3能量差值最大,该步反应的活化能最大,是化学反应的决速步骤,故A正确;B.由图可知,反应过程涉及非极性键C一C键断裂和极性键C一H键的形成,故B正确;C.物质的能量越低越稳定,则中间体2最稳定,故C正确;D.由图可知,镍和乙烷的反应为放热反应,反应的热化学方程式为Ni(⊙+CH,(g=iCH2s+CH4g△H=-6.57kJ/mol,故D错误。9.A,碳碳双键两端任何一个碳上连的两个不相同的原子或原子团就有顺反异构体,迷迭香酸分子中碳碳双键中碳原子所连基团不同,存在顺反异构体,A正确;B.手性碳原子是连有四个不同基团的碳原子;迷迭香酸分子中与羧基直接相连的碳为手性碳,含有1个手性碳原子,B正确;C.碳碳双键、酚羟基临对位氢均可以和溴发生反应,则lmol迷迭香酸与浓溴水反应时最多消耗7olB,C错误;D.酚羟基、酯基、羧基均能和氢氧化钠反应,则lmol迷迭香酸与烧碱溶液共热反应时最多消耗6 mol NaOH,D正确;故选C。10.A.五羰基铁的熔点为-20℃,沸点为103C,都比较低,推测其晶体类型为分子晶体,选项A正确;B,由三角双锥结构推知,该分子为非极性分子,根据相似相溶规律推知其不溶于水,易溶于苯,选项B正确;C.五羰基铁隔绝空气受热,破坏了配位键,生成F和CO,选项C正确:D.每个Fe(CO5粒子中含o键的个数为10,选项D错误;答案选D11.A.浓差电池中由于右侧AgNO3,浓度大,则Ag①)为负极,Ag(I四)正极;电渗析法制备化学答案第3页共7页
(四)螺等静华奶密学窗莫语·答案解析工22.B细节理解题。根据标题DAY4:ATSA/DRAKE31,A推理判断题。从文中第一段第二何“enPASSAGE下的“Enjoy talks from our onboardhave figured out how this horrible machinery works"mnaturalists about the wildlife and geology that await us可以推断出本篇文章来自一本科学集志。敏选A,on the Antarctie Peninsula,”可知选B,【文大意】本文是一篇说明文。文章主要饼述了密西根司23,C细节理解题。根据DAYS5→10,EXPLORING大学的研究者们已研制出中种方法可以大批量生产高效CHANTARCTICA下的“Next,we may go kayaking on的半透明的大阳能电池。单鱼5glittering brash ice or along a cliffside rookery in32.A词义猜测题。通过线词后“which work for solarsearch of blue-eyed shags,.”可知选C,farms and roofs but would defeat the purpose of一【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个叫Traciwindows.However,organic solar cells,in which theRuble的女心理治疗师,花费几年的时间在类国40多个light absorber is a kind of plastic,can be transparent.城市里创建非营利组织Sidewalk Talk,该组织通过街边它们通用于太阳能农场和扇顶,但会破坏窗户的用交谈的方式帮助陌生人减缓孤独和压力的做事。“途。然而,有机大阳能电池,其中的光吸收剂是一种24.C推理判断题。根据文中第一段最后一句可以看出塑料,可以是透明的,”可以判断前后两句是把硅基大心理治疗师Ruble担心当今的人们因为忙碌的生活和阳能电池与有机太阳能电池进行对比,可知硅基太阳高要求的工作感到孤独并且缺乏人际交往,所以才会能电池是不透明的。故选A。育够到街上与陌生人聊天并倾听,帮助他们缓解孤独。故33,D细节理解题。根据第四段第二句“As1 gnificant选C。challenge is creating the micron-scale electrical25.A细节理解题。根据文中第二段内容可知,这个组connections between individual cells that make up the织在美国很多城市的公共场所,如公园或人行道和路solar module,.一个重大的桃战就是在组成太阳能模块过的陌生人坐下聊几分钟来创造人们之间在公共场的单个电池之间创造微米刻度的电连接,”可知。故所的联系。故选A。i2o:显选D。26.B推理判断题。根据文中第四段内容,主人公Ruble34.C细节理解题。根据第四段“Instead,the team回忆她难以忘怀的一次公园闲聊。可推断出Ruble认developed a multistep peel-off patterning method:they为她所做的事以及创建的组织可以帮助其他人,是非deposited thin films of plastic and patterned them常有意义的。故选B。into...be sandwiched between two window panes."27.D标题归纳题。通读全文可知Ruble做的看似闲聊文段排序可知。故选C。的小事情以及组织的成立,帮助了越来越多的孤独的35,A观点态度题。根据文章最后一段中提到这种产品人。由此可以判断文章最佳标题为D:一件小小善举大批量生产的可能性以及相应技术在其他产品上的可以有大的作用。A意为:给予本身就是一种奖励。推广的可能性,说明Forrest对这种技术是充满希望B意为:当局者迷,旁观者消。C意为:人多力量大。的。故选A。故选D。【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在夏天【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要讲述了通过科跑步时为了健康而提出的五点提示。学研究,研究者发现了猪笼草是运用什么样的机制来捕36.C根据设空前一句(为了避免中暑和其他问题,跑获猎物的。前、跑步期间和跑后喝大量的液体)及设空后半句(那28.B主旨大意题。通读金文,第一段提出核心问题么它将会有助干你更快地恢复,并保持你的身体机能“how this horrible machinery works”,文章第四段对在最佳状态)可知选C项。这个问题进行了重点阴释。故逃B。【解题技巧】这里有一个句式结构“祈使句十and十句29,C细节理解题。结合文章第一段和第五段可知原子”。根据上下文和句式结构特征很容易找到正确答因:这种植物的儿何机制导致猪笼草在雨天弹盖子时案。不能脱离它的栖息地。故选C。37,B设空处为段落标题。根据标题句所在段落大意及30,C细节理解题。选项A在文中第一段第一句提及。提示短语By starting your run early可知选B项。,选项B在文中第二段第一句提及。选项D在文中最38.G根据第二、三段段尾特征,都在说每种建议的益后一段最后一句提及。只有选项C文中没有提到。处,和设空前一句“You can hop in a shower or take a枚选C。19
二全国©0所名校高考模拟金典卷@回所名校高考模拟金典卷·化学(四)4.化学家将光气与氨气作用合成尿素,该反应的化学方程式为COC12十4NHCO(NH2)2十2NHC1。下列说法错误的是(75分钟100分)A.COCl2是面三角形分子B.NH3是极性分子考生须知:1.本卷侧重:高考评价体系之综合性C.CO(NH2)2易溶于水2.本卷怎么考:①考查不同模块知识间的综合(题5);②考查多种思维方法的综合(题14);③考查D.COCl2的熔点高于NH呈现形式的综合(题16)。5.我国科学家继二氧化碳合成淀粉后,又成功开发出全球首套二氧化碳加氢制汽油(碳3.本卷典型情境题:题1、4、5、7、8、10、14、16、18。本卷拔高题:题12、14、17。原子数为5~12的烃)的装置。下列有关二氧化碳加氢制汽油的说法错误的是4.本卷测试内容:高考全部范围。A.汽油属于新能源,应合理开发利用B.反应过程中有极性键和非极性键的断裂和形成可能用到的相对原子质量:H1C12016S32Mn55C.该反应有利于实现碳达峰,变废为宝一、选择题:本题共14小题,每小题3分,共42分。在每小题给出的四个选项中,只有D.汽油属于混合物,包括多种烷烃、环烷烃及芳香烃一项是符合题目要求的。6.下列离子方程式书写正确的是1.中国传统文化对人类文明贡献巨大。下列对古文献记载内容、诗句或谚语理解错误A.过量的碳酸氢钙溶液与澄清石灰水反应:2HCO。十Ca2++2OH一CaCO31的是+C03-+2H2OA.古剑“沈卢”“以剂钢为刃,柔铁为茎干,不尔则多断折”,“剂钢”指铁的合金B.铅蓄电池放电时正极发生的反应:PbO2十2e十4H+一Pb2+十2HOB.“朝坛雾卷,曙岭烟沉”中的雾是一种胶体,能产生丁达尔效应C.已知N2H4为二元弱碱,2H与足量浓H2SO4反应:N2H4十2H2SO4(浓)一C.“绳锯木断,水滴石穿”不包含化学变化N2 H (HSO)2D.《天工开物》中“凡石灰,经火焚炼为用”涉及的反应类型是分解反应D.将过量的SO2通入K2S溶液中:SO2+2S2-+2H2O—3S¥+4OH2.氯水中存在C2十HO一HC1十HCIO。下列化学用语表达正确的是7.我国科学家利用Zn(NO3)2和AgNO3在十八胺(C1sH7NH2)中金属阳离子氧化性A.中子数为20的氯原子:35C】不同,分别制得纳米晶体材料ZO和Ag。下列说法错误的是B.HCI的电子式:H+[:C:]A.第一电离能:N>O>CC.HCIO的空间填充模型:B.十八胺中碳原子的杂化轨道类型均为spC.氧化性:Zn2+
各物质的物质的量浓度如下表。coCH被H2OH8.5mol·L2.0mol·L3.0 mol.L-2.0mol·L则此时正(填“”、“<”或“=”)逆。积可变的密闭容器中,起始时向该容器中兑sSnC=2:1,发生反应:CH+2HS()CSg钱⑧。MP。时,温度变化对衡时物质的物质的量分数的影南如所示。M点,HS的衡转化率为,为提高H,S的衡转化率,除改变温度外,还可采取的措施是(列举一条)。保持温度不变,再向容器中充入nH,S)n(CH)-2:1的量时,达到新衡,物质的量分数CH(填“”、“之”或“=”)H2。+物质的量分数0.8一。一00米净0.70.60.5。HS0.4CHN。H20.3CS2g020000020.2△△0.10400800120016002000温度/℃19.(16分)环戊烯是一种重要的有机化工原料,广泛应用于制药工业、有机合成及合成橡胶等领域。环戊二烯加氢制备环戊烯涉及的反应如下。反应I:g)十H2(g)g主反应HO HO)国合食反应Ⅱ:(g)+2H2(g)一g)副反应回答下列问题:(1)已知标淮生成焓指在某温度下由稳定单质生成1ol化合物的焓变,记作△H。在25℃下,气态环戊二烯的标准生成焓△HR=十134.3k·mol1,单质的标准生成焓为零,气态环戊烯的标准生成焰武如△H=十33.9kJ·mol,则主反应的△H=富kJ·mo1,该反om应在23(填“较高”、“较低”或“任意”)温度下为自发反应。(2)一定温度下,1mol环成二烯气体和1mol氢气在2L恒容密闭容器内发生CB.Y
-
34.D。35.C。根据文中的All creatures have a part to play in nature.to care for our tiny casualties as well asthose that come in larger sizes可知,作者认为所有的动物在大自然中都发挥着自身的作用,因此每种动物都同等重要,他们会继续把体型小的动物照顾得和体型大的动物一样好。第二节主题语境:人与社会一一社会本文是记叙文。文章讲述了美国俄亥俄州辛辛那提的黑人消防员Mario Jackson写书鼓励黑人女孩打破偏见、勇敢追逐梦想的故事。36.it。考查it的用法。设空处作形式主语,真正的主语为to believe that,.故填it。37.that/who。考查关系代词。设空处引导限制性定语从句,指代people,且在从句中作主语,故填hat或who.38.traditionally.。考查副词。设空处作状语,修饰male-dominated,应用副词,表示“传统地”,故填traditionally.39.completed。考查一般过去时。根据in the summer of2020可知,设空处所在句描述的是发生在过去的事情,应用一般过去时,故填completed。40.becoming。考查动词-ing形式。设空处作介词to的宾语,应用动词-ing形式,故填becoming。41.until/till。考查连词。not.until/til为固定搭配,表示“直到…才”,故填until或till。42.harder。考查形容词的比较级。根据语境及设空处前的much可知,应用形容词的比较级,故填harder。43.named。考查动词-ed形式。设空处作后置定语修饰a young black girl,且name与a young black girl之间为逻辑上的动宾关系,应用动词-ed形式,故填named。44.to make。考查动词不定式。hope to do sth.为固定搭配,表示“希望做某事”,故填to make.45.them。考查代词。设空处作with的宾语,应用代词的宾格,故填hem。
在海洋实验至汽.covered the na山工作认具地终件出来的个不伊t what Iw得sn间的方法有无人机、经过训练的锋以及能够发出鸟类悲鸣声的系统7.A。细节理解题。根据第四段中的a peregrine falcon that catches and kills other bids,whichtherefore町to avoid it可知,研究者选择游集的原因是它捕猎其它鸟类,使得它们因为惧怕而避开它8.D。推理判断题。根据最后一段中的The team conducted lots of test with theockofbirds over three months and found no habituation-they were afraid of it no mauerho theyS妇wit可知,研究者在长达三个月的时间里对同一鸟群进行了多次试验来检验它们是否会因为经常看到机器人而以为常,不再害怕它。由此可推知,研究者进行多次试验的目的是检验机器人的长期有效性。专练(十一)1.a;anxiety前者考查冠词。后者考查名词构词。句意:早在2022年3月初,世界卫生组织发布一、语法填空了一份关于精神健康障碍状况的报告。报告指出,在新冠肺炎大流行的第一年,焦虑和抑郁在全世界增加了25%。前者不确指;后者根据and depression可知应填名词。for考查介词。句意:如果你想申请我所在单位的工作,我可以替你美言几句。apply for意为wy考查定语从句。句意:他总是犯同样的错误的原因是他从不听从别人的劝告。此为“申请”。语从句,关系词指代先行词The reason并在从句中作原因状语,故填why,相当于forw点ch。arrived考查时态。句意:朱莉娅已经煮了几个小时了,但客人来的时候饭还没做好。S根拥L:for several hours可知应填过去时态。Hardly had I had
全国©的所名校高三单元测试示范卷教学water-soluble and therefore if high doses (are consumed as a supplement,the body will excrete札记the additional Vitamin C,which is not required.We all know that weight lifting is good for developing muscles,but did you know that it alsohelps increase bone density?Studies have shown that lifting weights and strength training can aidnew bone growth and maintain the existing bone structure."Weight lifting is a brilliant lifestyle fac-tor that can contribute to supporting long-term bone health as it encourages constant bone turnover.As a result,regular weight lifting can contribute to the development of new bone,which in turn al-lows the bones to get stronger,says Hope.Strength training can particularly benefit elderly women,a study found.The women undertooka strength-training program for 12 months and saw "significant increases"in their bone density inthe spine and hips-一areas commonly affected by osteoporosis(骨质疏松).28.What does the author intend to do in paragraph 1?A.Introduce a topic.B.Give us a warning.C.Provide some advice.D.Put forward a question.29.What does the underlined word "excrete"in paragraph 3 probably mean?A.Take in.B.Pass on.C.Get rid of.D.Make up for.30.What can weight lifting do according to Hope?A.Change bone structure.B.Help cure osteoporosis.C.Allow muscles to turn over.D.Encourage bones to grow.31.Which of the following can be the best title for the text?A.What to eat at an old ageB.How to increase bone densityC.Why bone density is importantD.What we should do to keep healthy【答案与解析】科学家发现补充维生素C和举重训练能增加骨密度。28.A根据第1段内容可知,作者通过介绍骨密度的重要性及骨骼强度会随年龄增长而下降,引出如何增加骨密度这个话题。29.C根据画线词上文可知,维生素C是水溶性的,再根据画线词下文可知,多余的维生素C是不需要的,所以身体会排出多余的。由此可推测,excrete意为“排出”。30.D根据第4段第2句可知,举重训练能促进骨头的生长。31.B本文主要讲述:通过补充维生素C和举重训练能增加骨密度。DFor a recent study in the Journal of Experimental Psychology:General,a group of adults readand heard four made-up words.Specific letters always appeared at the beginning or end of a word ifthe word contained a certain vowel ()Participants next read the words aloud quickly.Theirability to avoid mistakes indicated how well they absorbed the consonant-vowel patterns.But before exposure to the new words,the participants had carried out a separate test:pressingkeys to react to letters and numbers.Some got a much faster,more mentally difficult version of thistest.Those who tackled the hard version claimed greater cognitive fatigue(认知疲劳)afterward-but performed better on the following language task.The researchers assume that tired learnersused less conscious analysis on the word rules:they were free to learn like a child.For a related article,the team asked English-speaking adults to listen to streams of syllables se-cretly grouped into three-syllable "words".Later they played pairs of three-syllable bands;oneword in the pair was from the stream and the other was a new combination.Participants guessedwhich word was familiar and then rated their confidence.【24G3DY(新高考)·英语-R-必考-HEB】
-
The condition occurs during'some pregnancies,when a woman who has rhesus-negative bloodproduces antibodies that destroy her babies'cells.This can happen when the baby has the samerhesus-positive blood as the father.Rhesus disease can cause health issues in babies.It can even resultin death.Harrison's blood helped physicians develop an injection called Anti-D in the 1960s,whichprevents women who have rhesus-negative blood from.developing the harmful antibodies whilepregnant.After Harrison completes one of his routine donations,his blood can be used to create morevaccines(疫苗).,::"I started donating in 1955,two days after I turned 18,"Harrison said when he completed his1,075th donation.As CNN reported,every Anti-D vaccine created in Australia has something to do with a donationfrom Harrison,who holds the record for the most blood donations in Australia.:"A number of mothers have come up to me and said,"Thank you very much for what you'vedone because I now have one,two,three healthy children.'"Harrison said.Harrison's own daughter,Tracey Mellowship,had been one of the 17 percent of women whoneed Anti-D during their pregnancy.The injection helped guarantee her second son would be bornhealthy."Dad had always donatedwe knew that,"Mellowship said."But it didn't hit home until I waspregnant and knew the consequences."24.From the first two paragraphs we can infer that Harrison isA.humorous and smartB.optimistic but weakC.friendly but nervousD/brave and unselfish25.Babies who are affected by rhesus diseaseA/grow problematic cellsB.can't form blood themselvesC.develop the disease after being bornD.have the same blood type as their mothers26.Harrison's blood canA.help patients develop Anti-DB.cure rhesus disease affected babiesavoid the risk of rhesus diseaseD.stop babies from producing antibodies27.Before Mellowship was injected Anti-D,her family didn'tA understand the meaning of Harrison's actB.expect she would have another healthy sonC.know Harrison held a record for donating bloodD.realize the high rate of potential rhesus disease;-In a foreign country,a man visited a local restaurant.He didn't speak their language.He orderedsomething indecipherable(难以辨认的)off the menu..When the waiter brought him a plate ofdelicious looking fried noodles,he smiled and made an OK sign at the waiter with his thumb andforefinger linked in a circle.Looking angry,the waiter then picked up the dish and thrown it to his lap.What he did wrong,he wondered.Well,nothing is quite as it seems when it comes to using handgesture in another country.
考点05必修一UNIT 4 NATURAL DISASTERS·考点导航。班级:姓名:l.重要词汇:rescue;damage;destroy;death;affect;shelter;shock;trap;bury;effort;suffer;aid;calm;strike;effect;length2.重要短语:in ruins;in shock;in the open air;on hand;sweep away等3.重点句型:too..to..;It seems as if..;sth.be十形容词+todo;was doing.when..等4.单元语法:关系代词引导的定语从句▣伥必备知识·考点巧练》3.在中秋节,我们会在户外赏月,享受美味的月饼。I.单句语法填空On the Mid-Autumn Day,we will1.The value of life lies not in the(long)enjoying theof days but the use we make of them.delicious mooncakes.作2.It is not always easy to tell whether you are4.电影中给我印象最深的是父亲对儿子深深的爱。业faced with a real(emergent).时in the3.It is reported that more than seven million可movie was the father's deep love for his son.沿people have been affected by(dry).4.Food(supply)may run out towards5.一场破坏性的台风席卷了这个地区,给当地的经虚线the end of the trip,so we can't waste any food.济造成了极大的破坏。5.It was his(wise)and diligence thatA destructive typhoon swept across the region,made him a success.6.The doctor is not quite sure about what effectthe head injury will haveⅢ.句型转换(把下面两句话合并成限制性定语从句)the patient.7.She brought the roses in,and then just looked1.Success is something.It is only earned afterat themshock.much labour.summary,we should not judge aperson from his appearance.9.I like getting up early in the morning.The2.That was the best exhibition.It was shown inmorning air is so good(breathe).10.He stood there,staring at me as if Ithis city last year.(come)from the outer space.11.I was walking the dog in the parksuddenly something unusual caught my attention.3.In ancient China lived an artist.His paintings12.Last month,part of Southeast Asia was struckwere almost lifelike.by floods,fromeffects people arestill suffering.Ⅱ.根据汉语提示完成句子1.到目前为止,大量的食物已经分发给了受可怕地4.Some are good at recognizing their own strengths.震影响的人们。Happiness and success often come to them.Up to now,large quantities of foodbythe terrible earthquake.2.食品安全非常重要,所以政府不遗余力地防止食5.We're trying to reach a point.Both sides will sit品污染。(effort)down and talk at this point.Food safety is of great importance,so thegovernmentfood pollution.高address vt.称呼The president should be addressed as"Mr President”.总统应被称呼为"总统先生”。英语9
GLOBAL EGLS在第二节听第6段材料,回答第6、7题。学美在报社第(B)6.What will the woman do this evening?A.Go for a drive.努B.Attend a party.C.Prepare for a party.新课程高一课标西南(A)7.What does the man advise the woman to do at第9期听last?A.Wear a hat.Welcome Unit-Unit 2B.Change a dress.Book1阶段质检C.Buy a handbag.第-节(A)1.What does the man like about the play?可听力材料④第A.The actor.B.The story.C.The ending.(B)2.Why is the woman going to Britain?第Text 6W:Honey,I can't find a suitable dress for Sally's partyA.To go traveling.B.To visit her partner.this evening.(6)Can you give me some advice?C.To sell her house.部(O3.Who was turned down by Sunflower Group?M:How about this one?Its color suits you.W:Really?OK,I'll wear it to the party.Do you think IA.The woman.B.The man's son.C.The woman's daughter.分should take a handbag with me to the party?(4.What is important when you are giving clothes to theM:Of course.听kids?听W:How about the yellow bag you bought for me lastA.The clothes should be little.week?B.The clothes should be warm力M:That would be good,and I believe this hat wouldC.The clothes should be groupedmake you look just perfect.(7)By the way,I can drive(A)5.What are the speakers mainly talking about?you to the party.A.A museum.B.A painting.C.A garden.听力材料0听第7段材料,回答第8至10题。第Text 1W:Frank,how do you like the play?第(C)8.How does the woman feel?M:It's a simple story with the usual happy endingA.Happy.B.Angry.C.Worried.But luckily,they have an excellent actor and he(A)9.What color is the girl's skirt?managed to carry the whole play.(1)A.Pink.B.Blue.C.Black.分W:Well,the actor is really handsome.I like him.分(B)10.What is the probable relationship听Text 2between the speakers?M:Cindy,why are you going to the UK?To take a听A.Friends.B.Strangerstrip?C.Family members.W:No.I'm going there to see an important businegpartner in her house.(2)gText 3听力材料M:Hi,Mrs White.Why do you look so unhappy?Text 7第W:My daughter was not offered a job by Sunflower第W:I can't find my daughter!I've lookedGroup after her interview.(3)She's very sad.everywhere.I was with her until 10 minutes ago,部分M:Don't worry.My son got his job after four部分then I went into a shop.I thought she followedinterviews.Text 4me inside,but she didn't.I hope she isn't angryW:Have you heard of"Little Dresses for Africa"?at me!Is there anything you can do?(8)听M:No.What's that?M:Relax,ma'am.I'll go announce her name,andW:It's an organisation giving clothes to kids of Africa.听say her mom is waiting for her here.That isYou can group the clothes by size before sending:力small,medium and large.(4)The kids there willwhat we always do in these situations.What'sher name?ehave a warm winter wearing your clothes.W:Amy.She's five years old.She knows how to第Text 5W:What a beautiful painting this is!You just第find her way around,so I hope she can findthis place.love art museums,don't you?部M:Is there anything else you can tell me aboutM:Yes,I do.It's a nice place to go on aher?What color are her clothes?Saturday afternoon.It even has a large分W:She is wearing a pink skirt.(9)She has a blueoutdoor garden in the back.This is such aumbrella in her hands.Her hair is long and听力peaceful place.听力black.1
26.What does the underlined part"turn their33.Which of the following plays an important rolelenses on"in paragraph 3 mean?in agricultural improvement?阅A.Do well in.B.Get tired of.阅A.The invention of machines.C.Keep away from.Turn attention to.B.The collection of resources27.What does the author want to show through theThe use of digital equipment.理解last paragraph?D.The training of farmers.A.Katia's last stage of life.解34.What are tech companies expected to do?B.Katia's strong love for her field.A.Build more greenhouses.C.Katia's contribution to volcanology.B.Meet the market requirements.Katia's influence on later generations.C.Change their management style.gWatch their environmental behavior.C28.What do we know about the city of Malmo?35.What is the best title for the text?阅☆It is eco-friendly..B.It is in disrepair.阅A.The long-term goal of Earth DayC.Food waste is serious.B.Modern farming and technological changeD.The shipbuilding is growing.理Eco-innovation and environmental29.Why have the talking trash cans been installed?理protectionA.To draw the public attention to a harmoniousD.The key to the development of technologysociety.To stimulate the citizens to keep the city clean.industryC.To involve the citizens in high-tech devices.D.To encourage the public to be talkative.第二节阅读下面短文,从短文后的选项中选出30.What does Marie Persson think of the talking能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余trash cans?选项。阅They have achieved the desired effect.阅From Amur Leopards,Black Rhinos andB.They are a good try but the effect is limited.Bornean Orangutans to Hawksbill Turtles,理C.They are well designed but cause anVaquitas and bluefin tuna,many endangeredargument.理animals are at risk of extinction.G 36 To preventD.They have improved the citizens'sense ofthis from happening,humans put a great deal ofhumor.time,effort and money into saving endangeredanimals.Some people think extinction is a naturalprocess that would happen with or withouthumans.A37 Research shows that extinction is happeningquicker now than ever before.Human beings are阅31.What does paragraph 4 mainly talk about?the greatest threat to the survival of endangeredA.The change of programmed messages.阅species with poaching(偷猎),habitat destructionB.What the talking rubbish cans look like.and the effects of climate change.Therefore,we理C.How the talking rubbish cans function.have a responsibility to save endangered animals.The short history of the talking rubbish理For the enjoyment of future generationsOne of the strongest arguments for savingcans.endangered animals is simply that we want to.Weget a lot of pleasure from seeing and interactingwith animals.Species that go extinct now are nolonger around for us or future generations to seeand enjoy.38 E That is heartbreaking.For the environment and other animalsEverything in nature is connected.Removing32.What can we learn about the technology阅one animal or plant will upset the balance ofnature,can change the ecosystem completely and读理解industry according to paragraph 2?may cause other animals to suffer.For example,A.It contributes to saving electricity.It benefits and damages the environment.理bees may seem small and unimportant,but theyC.It will change our traditional way of life.have a huge part to play in our ecosystem-theyD.It is a major cause of greenhouse gasare pollinators(传粉者).39 F Without bees,.many plant species would go extinct,which wouldemissions.upset the entire food chain.For medicinal purposes5
S0,和空气浓Na0H和30%H0,稀HS0NaCl0,固体→反应器→吸收塔→{结晶、过滤、千燥→NaCl02产品回收NaHS0,已知:①C1O2浓度过高时易发生分解爆炸,一般需稀释至含量10%以下。②H2O2受热易分解(1)向“反应器”中鼓入空气的作用是(2)“吸收塔”的作用是将产生的C1O2转化为NaC1O2,在此过程中加入的H2O2是作用(填氧化剂”或“还原剂),当有1molH2O2参与该反应时,反应转移的电子数为(3)“吸收塔中需要控制温度不超过20℃,其原因是(4)NaCIo2在温度高于60C时易分解生成NaCIo3和NaCl,写出该化学方程式(5)写出“反应器”步骤中生成CO2的离子方程式(6)为测定所得NaC1O2(摩尔质量90.5gmol1)产品的质量分数,进行如下实验:步骤1:准确称取所得亚氯酸钠样品1.000g于烧杯中,用适量蒸馏水和略过量的KI晶体,再滴加适量的稀硫酸,充分反应。(反应方程式为:NaCIo2+4KI+2H2SO4=2H2O+2I2+NaCl+2K2S04)步骤Ⅱ:将所得溶液转移至250mL容量瓶中,稀释定容得溶液A:准确移取25.00L溶液A于锥形瓶中,向锥形瓶中滴加两滴淀粉溶液作指示剂,用0.2000moL的Na2S2O3标准溶液与之反应,至恰好完全反应时消耗Na2S2O3溶液22.00mL。(反应方程式为:I2+2Na2S2O=2Nal+Na2S4O6)计算该产品中NaCIo2的质量分数(保留小数点后两位)。20.(16分)实验题铁是日常生活中最为常见的金属,也是用量最大的金属。某化学兴趣小组想通过如下实验来探究铁及其化合物的某些性质。探究I:利用“图甲”来探究铁与水蒸气反应的产物,试回答下列问题(部分装置和仪器已略去)。铁粉B石棉城图甲(1)装置B中发生反应的化学方程式为(2)装置A、B加热的先后顺序是;石棉绒的作用是(3)反应结束后冷却至室温,取一定量B中残留的固体于试管中,加入足量稀盐酸充分溶解后,再加入几滴KSCN溶液,如果溶液没有变红色,能否说明铁与水蒸气反应生成的固体中一定不含+3价的铁,请说明理由高一化学学科试题第5页
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版15试题
(二)选考题:共10分。请考生从2道地理题中任选一题作答。如果多 做,则按所做的第一题计分。 43.[地理一选修3:旅游地理](10分) 我国东部某大城市欲在图示附近(如下图所示)建设旅 游区。 44
2、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版13试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版16试题
答案京津冀及周边地区的氨氧化物和挥发性有机物排放量 大,造成臭氧的生成潜势大;(2分)全球和区
3、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版11试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版16试题
答案京津冀及周边地区的氨氧化物和挥发性有机物排放量 大,造成臭氧的生成潜势大;(2分)全球和区
4、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版22试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版22试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版23试题
<5、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版22试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版22试题
1、2023-2024衡水金卷先享题高三一轮复单元检测卷地理重庆专版22试题
<

/化学(1-7)答案)
